Малко по-късно спорните текстове бяха приети от ЕП на първо четене

Български превозвачи подпалиха камион в знак на протест срещу пакета „Мобилност”. Това се случи в Пловдив в четврътък. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Градът не е избран случайно – освен, че Пловдив е Европейска столица на културата, той е и център на най-големите международни бази в България. Подпаленият камион бе облепен с протестни лозунги срещу европейската регулация. Горенето символизирало унищожаването на българския превоз, каза председателят на Управителния съвет на Съюза на международните превозвачи Ангел Траков.  

„Оттук нататък ще обсъдим всички възможни форми на протест. Надявам се те да бъдат полезни и ефективни. Една от тях е да запалим камион. Има предложение от колегите да запалим следващия тир на площада в Букурещ. Силно се надявам, че няма да стигнем до крайния акт за самолинчуването на собствениците на транспортни компании, които са над 75% от регистрираните фирми в България и които ще загубят абсолютно всичко, което е градено 30 години и повече”, коментира Траков.  

На въпрос колко души ще бъдат засегнати в България ако мерките бъдат приети, той отговори: „Около 150 000 са привлечените. С техните семейства стават около 500 000 хората, които стават потенциални мигранти. Влязат ли тези мерки в сила, буквално създаваме нова миграционна вълна”.

ЕП прие пакета "Мобилност" на първо четене

Малко след протестната акция на превозвачите в Пловдив Европейският парламент прие пакета "Мобилност" на първо четене.

Репортери: Благой Бекриев и Тоня Димитрова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.