Коментират Тихомир Безлов и проф. Румен Миланов

„Имаме всички рискове да има политизация на срещата". Това заяви по повод свиканото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. 

Според него проблемът е дали ще има реален практичен разговор. И дали ще се  инструментализира тази голяма агенция, която трябва да бори корупцията, да прави реални неща. А темата била от началото на демокрацията: "Тази тема е от началото на демокрацията. Общо взето нищо ново не се търкаля. Мегаагенцията трябваше да направи това, което направиха двама журналисти", коментира той. По думите на Безлов големият проблем е, че изборът на състава на въпросната агенция е политически. 

Президентът свиква заседание на КСНС

Според бившият директор на БОРКОР проф. Румен Миланов преди заседанието има няколко принципни въпроса. Първият бил, че КСНС няма да вземе преки решения по казусите. А другия важен момент е да се прецени дали съществуващата система за антикорупционно въздействие е ефективна. „Аз лично бих акцентирал на системата и подбора на хората”, коментира той. 

Проф. Миланов сравни предстоящата среща с футболен мач. А позицията на президента според него била основателна. "Явно е, че ГЕРБ и управляващите са се възползвали от това си положение и са си взели имоти, които са на сравнително ниски цени. Това е ясно на всички. Тази тема не е от днес", коментира той.

Целия разговор вижте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.