При премиера Борисов се проведе специална среща по темата с бежанците

България е готова да мобилизира до 3000 души от армията и транспортна техника, ако се наложи охраната на границите да бъде засилена.  Това обясни военният министър Красимир Каракачанов след специална среща на тема бежанци в Министерския съвет.

Борисов: Границата с Турция се пази добре, но с Гърция е проблем (ВИДЕО)

Службите отчели пред премиера, че ситуацията в страната е спокойна след сблъсъците с бежанци в Гърция през последните дни. Въпреки това властите не изключват нови опити за раздвижване на потоци мигранти. 

Каракачанов: Възможността за раздвижване на мигрантските маси не е отпаднала

У нас засега нямало данни в българските бежански центрове да има опити за организирани действия. Според военния министър е възможно бежанците в Гърция и Турция да се използват предизборно, за да променят западноевропейската нагласа към мигрантите преди вота през май.

Маринов: Ситуацията по границите е нормална

„Има информация от партньорски служби, че опитите и в Турция, и в Гърция, са организирани от тартори. Какви са точно мотивите – дали са политически? Не е толкова важно”, обясни Каракачанов. „На територията на България подобни опити не са забелязани”.

 „Не искам да има паника, но да гледаме обективно, когато в съседните страни има проблеми, трябва да се подготвени”, заяви вътрешният министър Младен Маринов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.