Това е трета промяна от началото на ремонта

Чугунени колчета сменят гранитните ограничители на ул. „Граф Игнатиев”. Това е трета промяна от началото на ремонта. Предишните варианти предизвикаха много негативни реакции и станаха причина за няколко инцидента с пешеходци.

Ремонт на ремонта на „Граф Игнатиев”. Спорните ограничители, кръстени от софиянци „акулови перки”  ще бъдат премахнати. До момента бяха монтирани два варианта на ограничители. Първият - гранитни блокове, които обаче бяха премахнати заради негативно обществено мнение. Последва поставянето на тези призми, които пък станаха причина за няколко инцидента с пешеходци.

Така се стигна до решението на мястото на гранитните блокове да бъдат поставени чугунени колчета.

Локви и кал по ул. "Граф Игнатиев" след първия проливен дъжд (СНИМКИ)

„Водещият критерий за нас като Столична община ще бъде безопасността”, заяви Здравко Здравков, Главен архитект на Столична община.

Колко ще струват ограничителите от институциите не отговориха, но стана ясно, че на старите ще се търси ново приложение в градската среда.

„Перките още не са актувани, така че не сме ги плащали. Това, което сме се разбрали с изпълнителя, е, че общината няма да плати за монтажа и демонтажа”, заяви Дончо Барбалов, заместник-кмет по транспорта в Столичната община.

Търговци искат обезщетения заради ремонта на "Граф Игнатиев"

От неправителствената организация „Спаси София” не споделят напълно решението.

„Идеята на това пространство беше да е споделено, тоест да няма никакви ограничители между двата вида потоци”, коментира Андрей Зографски, гражданска организация „Спаси София”. „Всъщност голямата грешка е още на ниво проект, когато проектантът не предвижда две различни настилки - това щеше да бъде най-елегантното решение”.

Заради локвите и неравностите по ремонта ще бъде назначена проверка и ще бъдат предприети действия за отстраняването им.

Информация: Кристиян Попов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.