Стойността на откритата дрога е над 71 млн. лева, съобщиха властите

МВР откри рекордно количество кокаин във водите на Черно море, в района на Шабла, съобщи на заседанието на Министерския съвет вътрешният министър Младен Маринов. Заловени са 170 кг кокаин при операция, проведена съвместно с румънските власти. По нея се работело от 5 април.

 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Шест сака с наркотика са открити, увити в непромокаема материя и светлоотразителни жилетки под нивото на морската вода. „Вероятно става въпрос за схема за предаване на пратки в открити води”, допълни Маринов.

150 кг кокаин изплуваха край бреговете на Румъния

Властите продължават акцията с цел евентуалното намиране на още дрога. В операцията се включиха и хеликоптери на Министерството на отбраната и "Гранична полиция", съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Той призова гражданите незабавно да сигнализират на телефон 112, ако забележат по крайбрежието някакви съмнителни пакети.

 

 „В тази концентрация- над 90 % употребата му е изключително опасна. Може да се получи предозиране. В такава концентрация, такова вещество не се пусна на пазара. При една ситуация, разредено би се разпространило за над 70 милиона лева”, коментира Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП.

Най-вероятно дрогата е била предназначена за Румъния или България. Само преди дни в край румънския бряг бяха открити над тон и 200 кг кокаин.

„Вървях си по плажа и просто намерих пакети с дрога- около килограм”, коментира Адриан Сарбу.

Цената на открития у нас наркотик, е около 80 хил. лв. за килограм, казват от спецслужбите. Дрогата обаче е толкова концентрирана, че ако стигне до нелегалния пазар сумата ще скочи драстично. Часове по - късно около Шабла изплува още една спасителна жилетка.

Предвиденото от закона наказание за виновника за разпространението на дрогата е от 15 до 20 години затвор или глоба от 200 000 до 300 000 лева, съобщиха от Районната прокуратура във Варна.

Репортери: Искра Урумова; Методи Владимиров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.