Всеки е свободен да се кандидатира за изборна длъжност, каза още президентът

"Българската конституция ясно определя индивидуалните права и свободи, всеки е свободен да се кандидатира за изборна длъжност и това е лично решение на Иво Христов, което аз уважавам". Това заяви президентът Румен Радев във Велико Търново преди участието си в тържественото заседание на Конституционния съд, съобщава БТА. Коментарът на държавния глава е по повод кандидатирането на началника на кабинета му Иво Христов за евродепутат от листата на БСП. 

Иво Христов: БСП е единствената опозиция, нормално е да приема

Румен Радев заяви, че Христов е обсъдил с него участието си в евроизборите. "Не съм снемал доверието си от г-н Христов, каза президентът в отговор на въпрос дали включването му в листата на БСП за евроизборите не е оценка за работата му. Президентството не е феодална институция, всеки е свободен да прави своя избор", каза Радев.

"Всеки е свободен да бъде там, където се надява да бъде най-полезен и най-значим. Вярвам, че България има нужда от компетентни и свободомислещи представители в Европейския парламент, които да отстояват българския интерес в условията на все по-динамична Европа", посочи държавният глава. 

Президентът коментира и протестите в Габрово, след побоя над собственик на магазин в града. "Цели поколения в България израснаха с чувство за безнаказаност, затова и се вихри този произвол и гневът на хората е разбираем", каза Радев. 

Държавният глава посочи, че основният проблем е в беззаконието, което е всеобщ проблем и за държавата.

"Според мен трябват два паралелни подхода в този случай. Първият е безкомпромисно и твърдо прилагане на закона, вторият, много важен и стратегически подход, е да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност – ниското образование и липсата на трудова заетост, на чувство на отговорност пред обществото“, заяви Радев.  

Президентът е във Велико Търново за участие в честванията по случай 140 години от приемането на Търновската конституция. Той заяви, че създателите на първата ни конституция са оставили завети за политическата мъдрост и за народния суверенитет, както и най-важното  – законите да се правят от народа и за народа. „Ще пожелая на нашите народни представители да не забравят тези завети, да се водят от тях, за да има по-малко президентски вета върху лобистки закони и по-малко закони, отменяни от Конституционния съд“, заяви държавният глава.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес