Вълна от състрадание по целия свят заради огъня в катедралата

"Нотр Дам" в пламъци, а светът - в шок. Пожар изпепели това световно културно наследство и само за няколко часа опустоши катедралата, устояла на времето над 850 години.  След победата над стихията Франция обяви, че ще възстанови парижката "Света Богородица", а дарители вече събраха стотици милиони евро.

КАК ИЗГЛЕЖДА "НОТР ДАМ" СЛЕД ОПУСТОШИТЕЛНИЯ ПОЖАР ВИЖТЕ ТУК

СНИМКИ ОТ ПОЖАРА ВИЖТЕ ТУК

Силните думи на френския президент Еманюел Макрон, че ще направи невъзможното да обедини света в спасяването на „Нотр Дам”, предизвикаха мощна вълна от солидарност. Кметства, общини, компании и няколко богати френски семейства вече обявиха, че ще се включат в дарителската акция. В Париж продължава разследването по търсенето на причината за този трагичен инцидент. Не е имало строителни работници в момента, в който избухват пламъците, увери един от шефовете на фирмата, заела се с реконструкцията на катедралата. Той беше категоричен, че неговите работници са спазили всички инструкции за сигурност.

Пожарът в парижката катедрала "Нотр Дам" бе потушен напълно (ВИДЕО+СНИМКИ)

Не е имало строителни работници в момента на избухването на пожара в "Нотр Дам"

Злополука е най-вероятната причина за пожара в „Нотр Дам”

По всичко изглежда, че пламъците са тръгнали от скелето на покрива, където от месеци тече ремонт. Пожарът бързо се разрастнал и погълнал постепенно дървената конструкция, някои от чиито греди датират от 12 век. Високата близо 100 метра кула с формата на стрела не успява да издържи. Векове история изчезнаха, а щетите са непоправими. В страничните улици вярващи започнаха да се молят и да пеят за „Нотр Дам”.

Панорамна снимка показва ужасяващите щети от пожара в "Нотр Дам"

В гасенето се включват повече от 400 пожарникари, като се опитват да спасят каквото могат с помощта на 18 водни оръдия.

След срутването на островърхата кула основна цел е спасяването на двете фасадни кули, където се намират камбаните на катедралата. След повече от 5 часа борба, пожарникарите успяват да овладеят пламъците и да спасят основната конструкция.

Според много от парижани пожарната не е дошла навреме.

Президентът Еманюел Макрон обеща, че „Нотр Дам” ще бъде възстановена.

„Казвам ви го много тържествено тази вечер. Ще възстановим катедралата, всички заедно. Това без съмнение е част от френската ни съдба и голям проект за идните години. Аз обаче се ангажирам с него и още от утре ще започнем национална кампания за набиране на средства, която ще отиде далеч отвъд нашите граници. Ще се обърнем към най-големите таланти и много хора ще дойдат. Ние ще я възстановим. Ще възстановим „Нотр Дам”. Защото това очакват французите и защото нашата история го заслужава”, заяви президентът Еманюел Макрон.

Спасените реликви ще бъдат преместени в Лувъра.

"Нашата дама" - това означава името „Нотр Дам”, така, както католиците наричат Пресвета Богородица. Катедрала, преживяла редица сътресения в историята на Франция и Европа.

Светът се раздели с 96-метровата стрела на катедралата, но първият лъч надежда беше новината, че са спасени две безценни католически реликви - венецът от тръни, който Христос е носил по пътя към Голгота, и наметалото Сен Луи. Вероятно, обаче, са загубени част от 76-те ценни картини, пазени в катедралата. Спасена е северната розета, символ на „Нотр Дам”. 10 камбани - всяка със свое име, са огласявали не едно важно за Франция събитие. Със сигурност от тях е запазена най-голямата с името Емануел. Част от олтара на катедралата остава непокътнат. От снимките след пожара се вижда как над него продължава да се извисява кръстът.

СИМВОЛЪТ „НОТР ДАМ”: Историята на катедралата, устояла 850 години

„Нотр Дам е цялата история на Париж и веднага се сетих за кадрите от освобождението на Париж. Тогава казали, че когато проехтели камбаните на „Нотр Дам”, били чути чак в Буенос Айрес. „Нотр Дам” е символът на това, което сме”, каза кметът на Париж Ан Идалго.

Час преди огъня: Хиляди споделят „историческа” снимка на мъж и момиченце пред „Нотр Дам"

Вълна от състрадание по целия свят заради пожара в „Нотр Дам”. Париж получи съчувствие за унищожените културни ценности и сериозна финансова подкрепа.

Легенда от 1866 година свързва българския майстор Кольо Фичето с френската катедрала. Спасил ли е българинът, известен с мостовете си, „Нотр Дам”? Митове и легенди -  предрекъл ли е Виктор Юго пожара в Парижката Света Богородица – вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ПОЖАРА В „НОТР ДАМ“ В ПАРИЖ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.