Ако не си ваксиниран, вероятността да се разболееш е много голяма, заяви проф. Тодор Кантарджиев

"Ако не си ваксиниран срещу морбили, вероятността да се разболееш е много голяма". Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в ефира на „Здравей, България”.

СЗО: Случаите на морбили са нараснали с 300%

Морбили е остро заболяване, което е много високо инфекциозно, поясни професорът. „Симптомите са четири дни кашлица, температура, неразположение, хрема, зачервени очи. След 3-4 дни се появяват петна по лигавицата на устата, след което започва обривът. Той обикновено започва зад ушите и обхваща цялото тяло”, поясни той.

Имунизацията – "Да бъде или да не бъде?"

Проф. Кантарджиев подчерта, че за миналата България е имало значително по-малко заболели у нас в сравнение със съседните ни държави. „Миналата година имаме само 13 случая на заразените с морбили, което го оценявахме като голям успех, защото това бяха "вносни" случаи на хора, главно младежи, които идват на работа в летния сезон по нашето Черноморие. Предупреждавам собствениците на хотели, които наемат младежи от Украйна и Молдова, да си изяснят имунизационния статус на работниците”, каза още Кантарджиев. И поясни, че собствениците на хотели трябва да имат предписание, за да бъдат изследвани и ваксинирани служителите им от Молдова.
 
Тази година обаче ръстът на заболелите е значително по-голям. За 2019 г. са регистрирани над 400 души.

Здравният експерт заяви, че има остра нужда от млади лекари със специалност подобни заболявания. „За да имаме сега капацитетът да казваме какви са морбилите. Доказахме, че щамът е от Македония, Италия и Германия. Миналата година доказахме, че щамът е D8 от Украйна. За да направим тези неща обаче трябва да имаме млади хора, да стават доценти”, коментира професорът.

Той подчерта, че според браншовото рамково споразумение в националните центрове заплатите са едни от най-ниските в сектора. 

Проф. Кантарджиев каза още, че преди разлистването на дърветата трябва да бъдат унищожавани комарите. По думите му пръскането през лятото не е ефективно. "Ако не се намали броят на комарите, има голяма опасност от западнонилска треска. Това е вирусна инфекция, предавана от нашенските комари, която засяга мозъка. 45 души умряха миналата година в Гърция", добави той. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.