Продължава дебатът за начина, по който да бъде възстановена катедралата

Измамници се възползват от пожара в "Нотр Дам" и лъжат, че събират пари за реставрацията на катедралата, съобщава БТА. Властите предупредиха, че мошениците искат пари от донори и ги уверяват, че дадените суми ще се използват за ремонта на храма.

"Голям брой измами бяха засечени както във Франция, така и в чужбина", казват от Фондацията за френско наследство, която събира пари за възстановяването на "Нотр Дам".

СЛЕД ПОЖАРА: Събраха 1 млрд. евро за възстановяването на „Нотр Дам” (ОБЗОР)

"Ние не искаме пари по телефона, чрез имейл или по пощата. Всичко това са измами", уточниха от организацията.

Легитимните места за събиране на пари са сайта на фондацията (don.fondation-patrimoine.org), нейната страница във Facebook, преводи до фондацията чрез системата за онлайн плащания Pay Pal, дарения в метростанциите в Париж и изпращане на SMS за тези, които живеят във Франция.

Министърът на културата Франк Риестер се присъедини към призивите към гражданите да бъдат внимателни и мнителни към всеки, който твърди, че събира пари за "Нотр Дам".

Три дни след избухването на пожара продължават дебатите за това как да бъде възстановено унищоженото от пламъците. Основният въпрос е дали покривът и островърхата кула да възвърнат автентичния си вид. 

Вече стана ясно, че Франция ще организира международен конкурс за възстановяването. Президентът Еманюел Макрон заяви, че иска катедралата да бъде възстановена до пет години. Вече са обещани над 1 млрд. евро от дарители, но основният проблем е свързан с липсата на добре подготвени майстори. 

"21 век сме. Можем да правим нещата доста по-ефективно с материалите на 21 век от това просто да отрежем едни дъбови дървета и да ги сложим отново където са били. Готическата архитектура, каквато е създадена през 12 век, е била високотехнологичен, иновативен начин, революция. Използвали са нови идеи, които са им позволили да построят тези прекрасни сгради. Сега и ние трябва да ползваме нови идеи", смята професорът по история на изкуството в Университета Колумбия Стивън Мъри. 

ВСИЧКО ЗА ПОЖАРА В „НОТР ДАМ“ В ПАРИЖ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.