Полицията разглежда убийството като терористичен акт

Журналистка беше застреляна при безредици в Северна Ирландия в четвъртък вечер. 29-годишната Лайра Маккий е убита в Лондондери.

"Смятаме, че това е терористичен акт, извършен от агресивни републикански дисиденти", каза пред журналисти заместник-полицейският началник Марк Хамилтън. По думите му зад нападението най-вероятно стои Новата Ирландска републиканска армия - групировка, отцепила се от историческата Ирландския републиканска армия (ИРА). Това е и основната линия на разследването за смъртта на Маккий.

Тя стояла до полицаи в предградието "Креган", когато в 23.00 ч. по Гринуич въоръжен мъж открил стрелба срещу тях, уточни Хамилтън. Жената била простреляна и откарана с полицейски автомобил в болница, където по-късно е починала от раните си. 

Размириците в Лондондери се случват точно преди католическия Великден, когато републиканските дисиденти, борещи се за обединение между Северна Ирландия и Република Ирландия, традиционно отбелязват годишнината от Великденското въстание през 1916 г. срещу британското управление. В изявление Мишел О'Нийл, заместник-лидер на ирландската републиканска партия "Шин фейн", заклейми отговорните за убийството с думите, че това е нападение срещу цялото общество.

"Първите ми мисли, моите и на партията ми, са със семейството на убитата жена. Това е безсмислена загуба на живот", каза О'Нийл.

Маккий е пишела за списание The Atlantic и за Buzzfeed News и през 2016 г. бе обявена от списание "Форбс" за една от техните "30 под 30" изявени фигури в медиите.

"Убийството на тази млада жена е човешка трагедия за семейството й, но е и атака срещу всички хора от нашето общество, срещу мирния ни процес и атака срещу Споразумението от Разпети петък - мирния договор, сключен между Великобритания и Ирландия през 1998 г., добави О'Нийл.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.