Протестиращи родители искат оставката на председателя на ДАЗД

Родители са недоволни от новата Стратегията за детето. Те обявиха, че настояват за оставката на председателя на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова.

„Не желая някой чиновник да решава за моето дете какво трябва да се случи и как то трябва да живее. За това то си има родители. Крайната мярка  е наистина отнемане на деца от родителите, но това е крайна мярка като наистина има възможност те да бъдат пренасочени към други роднини от семейството, а не да бъдат пренасочвани за чужбина. И без това тези чиновници, най-вероятно, ако се погледне примерът със скандинавските държави, те са мотивирани да правят подобно нещо”. Това каза един от протестиращите родители Марио Терзиев в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините.”

Светият синод застана зад идеята за Стратегия за детето

"Когато се приеме тази Стратегия, реално ще може всеки един социален работник да прецени дали вашето дете е в риск, защото нямате достатъчно доходи, квадратура, за да осигурим необходими условия на живот за това дете или по сигнал. Ние сме против това”, добави той.

НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ: Пълна забрана на телесното наказание на деца

Психологът Христо Монов заяви, че Стратегията не създава предпоставки за изземане на деца от родители въз основа на неясни критерий. Въпреки това, според него, Стратегията трябва да се промени: „Бих изхвърлил Стратегията за детето в този й вид. Трябва да се седне и да се прави наново тази стратегия”, каза той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.