Причина за липсата му се оказва проблем с фирмата доставчик

Липсва важен препарат за хиляди пациентите с рак. Изотоп за високотехнологични изследвания, с който се откриват метастази, не се доставя в болниците от дни. Изотопът технеций се използва за сциентиграфии и хибридна диагностика, за да се определи как се развива онкозаболяването. Причина за липсата му се оказва проблем с фирмата доставчик.

Заради системна липса на изотопи за диагностика и лечение, преди 8 години, след 5-годишна съдебна битка – Ани Бонева осъжда здравното министерство. „Тогава моята диагностика и лечение и диагностика беше невъзможна, защото Министерството на здравеопазването не доставяха тези медикаменти за болните хора. Просто ни бяха забравили, което звучи още по-лошо”, споделя тя.

Пациентите със съмнения за метастази, ще бъдат изследвани с ПЕТ скенер или ЯМР

Ани успява да продължи лечението си, а оттогава здравното министерство е длъжно системно да осигурява изотопи.  „Те са ни нужни да посочим стадия на заболяването… а това е изключително важно за определяне и на последващата терапия.”, обясни проф. Ирена Костадинова, член на Експертния съвет по нуклеарна медицина.

В „Александровска болница” се произвеждат изотопи за някои от изследванията – например с петскенер, но други – като технеция, се доставят от чужбина. снабдяването точно с този препарат спряло преди дни. „От около 2 седмици не работим вече с него и това е проблем. Това ни е необходимо както когато при пациенти се открие заболяване – рак на простата, по-рядко – рак на гърдата, така също и след проведено лечение”, допълни проф. Костадинова.

Фирмата вносител, с която министерството има договор от миналата година, до момента не е доставила договорените количества.  „Подължаваме да правим преговори с производителя… и с търговеца в България да и може да издължи необходимите количества по стария договор, който изтече”, заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Броят на операциите в страната расте

В края на миналата година е обявена нова обществена поръчка за доставка. Процедурата обаче е спряна, защото за конкретния препарат не е подадена нито една оферта.А заместник-министърът на здравеопазването е категоричен, че ведомството  е готово да подпомогне всеки, който иска да регистрира подобно лекарство. 

За пациентките с рак на гърдата можем да предложим чудесна алтернатива, каквато е позитронно-емисионна томография, защото тя дава информация не само за промените в костите, но и в меките тъкани”, твърди доц. Валерия Ханджийска от Клиниката по нуклеарна медицина в "Александровска болница".

Другите пациенти, нуждаещи се от липсващия изотоп – тези с рак на простата – ще бъдат пращани на ядрено-магнитен резонанс и на скенер. Очаква се до месеци в лечебното заведение да започне да се произвежда изотоп и за техните изследвания на петскенер.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.