Темата коментират бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев и журналистът от Bloomberg TV Bulgaria Николай Кръстев

„Изненадата на първи тур беше голяма заради ниската избирателна активност на албанците. Те поднесоха най-голямата изненада, защото кандидатът на албанската опозиция в Македония - Блерим Река, се оказа много консенсусен тип и беше припознат от албанската опозиция. Т.е. тези, които трябваше да гласуват за управляващите, получиха аргументи да гласуват за техния противник в политическия живот”. Това каза в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините" журналистът Bloomberg TV Bulgaria Николай Кръстев относно провелите се избори за президент в Северна Македония.

По думите му обикновено в албанските региони в Македония традиционно се гласува за партията на Али Ахмед. „Виждаме, че се променя албанският център в политиката в Република Северна Македония. Интересно е, че проблемите, които не изкараха хората до урните, са икономически”, допълни Кръстев.

Пендаровски и Силяновска-Давкова отиват на втори тур

„Според мен не може да има изненади. Аз не смятам, че и двамата кандидати, които останаха на балотаж, са против членството на Македония и в НАТО, и в ЕС. Според мен този президентски вот е продължение на референдума за името на страната, защото и г-жа Давкова казва, че са „за” влизане на страната и в НАТО, и в ЕС, но не смятат, че референдумът е легитимен”, коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

„В крайна сметка нямаше „за” и „против” НАТО. Нямаше „за” и „против” България, „за” и „против” Гърция. Реално основният проблем беше дали македонците са „за” или „против” смяната на името”, посочи още той.

Според Керемедчиев за пореден път се е видяло, че резултатите между тези ,които подкрепят смяната на името на страната и тези, които са против, са почни равностойни. По думите му за пореден път ключът за изборът на президент ще държат албанците.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.