Тя ни позволява да се справим с преяждането и да поддържаме нормално телесно тегло

Учени от университета Уейк Форест в Северна Каролина установиха, че средиземноморската диета намалява по-бързо апетита в сравнение със западната, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА. 

Средиземноморската диета ни позволява да се справим с преяждането и да поддържаме нормално телесно тегло, както и да предотвратим свързани с напредването на възрастта здравословни проблеми, като стеатоза на черния дроб и диабет.

Средиземноморската диета подобрява когнитивните способности

Специалистите извършили експеримент с различни от човека примати - женски екземпляри от вида макаци крабоеди. В разстояние на 38 месеца - еквивалента на 9 години при хората, маймуните били разделени на две групи. Макаците крабоеди приемали белтъчини и мазнини с животински произход в съответствие със западната диета или с растителен произход, както при средиземноморската диета. Съблюдавалите средиземноморската диета маймуни предпочели да не изяждат цялата храна. Останалите макаци крабоеди консумирали повече, отколкото е необходимо, и натрупали телесно тегло.

Освен това 2,5 години по-късно западната диета предизвикала инсулинова резистентност и стеатоза на черния дроб. Те са свързани с риск от преждевременна смърт. Здравословната дажба намалила нивото на триглицеридите, които са своеобразен маркер за затлъстяване. 

Средиземноморската диета включва голяма консумация на зеленчуци, плодове, орехи, бобови култури, зехтин, риба, както и умерена консумация на вино, а почти изключва продуктите, съдържащи наситени мазнини, като мляко, червено месо. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.