Коментират Елена Аксиева от ВОЛЯ и Александър Миланов от Националната асоциация за приемна грижа

В новата Стратегия за детето текстовете са без конкретика, без ясни срокове, с пожелателни изречения. Това каза Елена Аксиева от ВОЛЯ   в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините.”

„Нашата идея е, че семействата трябва да бъдат подпомагани, за да не се стига до изземване на децата. Така разписани текстовете – няма никакъв смисъл от тях. Няма конкретни мерки”, заяви тя.

Социалният министър: Стратегията за детето ще бъде преработена

Светият синод застана зад идеята за Стратегия за детето

Александър Миланов от Националната асоциация за приемна грижа пък каза, че Стратегията за детето е стратегически документ, който дава посланията, насоките, визията за това какво трябва да се случи за българските деца от страна на държавата в рамките на следващите години.

Родителски протест срещу проекта за нова Стратегия за децата

„Стратегията за детето трябва бъде защитавана от нейните автори. Този документ защитава децата и семействата като цяло. Категорично не се толерира извеждането на деца, раздялата между деца и семейства. Напротив, аз за първи път виждам в този стратегически документ мисъл за това, че децата и семействата са едно цяло и че държавата трябва да подпомага децата да останат в семейството”, обясни Миланов.

Според него много от децата, за които се налага да бъде осигурена приемна грижа, са ранните бракове. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.