Според пътни експерти обаче законът е стар и контролът може да бъде по-ефективен

Все повече шофьори са глобени, защото използват телефон, докато карат. Само за първите три месеца на годината нарушителите са близо 3 000. За сравнение през същия период на миналата година нарушителите са със 100 по-малко, а през 2016 г. - с 850 по-малко. Според пътни експерти обаче законът е стар и контролът може да бъде по-ефективен.

Мобилните устройства отдавна не се използват само за разговори, но и за четене, чатене, скролване. Според автоинструктора Йонко Иванов говоренето е по-малкият проблем от писането и гледането в екрана, които ангажират много повече вниманието на шофьорите - на около 80%.

НА ПЪТ: Съвети за безопасност (ВИДЕО)

Психолозите наричали този вид разсейване "вътрешно". Защото, вместо да внимаваме за движението навън, погледът ни е вътре в колата. Така времето за реакция се увеличавало три до четири пъти.

Законът обаче не прави разлика между говорене и чатене - всичко влиза във формулировката "употреба на телефон".

А юристи имат забележки и към контрола на този вид нарушения. Глоби има само, ако ни хване полицай на момента. Камерите на пътя засега не следят за такива нарушения.

ПАЯЦИТЕ СРЕЩУ ВСИЧКИ: Вече вдигат не само гратисчиите в платените зони

"Всички технически средства, които биха могли да се използват, ще дойде момент, в който ще бъдат активирани и в това направление на контрол", добави инспекторът Мария Ботев от "Пътна полиция".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.