Вижте историята на Иван Тонев - Гърбача

Иван Тонев  - Гърбача, е последният майстор терзия в България. Сам, на ръка създава шедьоври - автентични народни носии. Той не е просто герой от исторически възстановки, а човек, който работи всеки ден - за родовата памет.

„Скоро навърших 50 или както се казва 1/3 от живота ми е минал. Това са типични народни носии за края на XVIII и началото на XIX век. Дрехата е втората кожа на човек, от значение е както тогава така и сега, по дрехата посрещат, по акъла изпращат”, споделя терзията.

Преди Иван да се нарече майстор, той работи друго - финансов испектор. „Неведоми са пътищава господни, преди около 6 години се запалих по хайдушкото движение, член съм на „Сдружение Хайдути”. Трябваше да си набавя носия – трудно, преди хората са били по-ниски, набити, не е имало ГМО…”, разказва Гърбача.

ХРИСТИАНИЯ ЧЕРВЕНКОВА РАЗКАЗВА: Счупените окови

Цели 44 години минават, преди Иван да открие своето призвание. Не е от хората, които чакат неволята и така когато не намира истинска мъжка носия за себе си, решава да грабне конеца, плата и иглата и да се научи. Тогава е на 44. „Той занаятът не се учи, той се краде, краде с очи”, заяви той.

Първата лична носия не му била по мярка, гайтаните били зашити на машина и затова решил да се опита - да шие сам на ръка. Така се превръща в Иван по прякор Гърбача. „Трудно е това с носиите - всеки иска носия и всеки я иска за вчера  - "Сам съм, няма други!”, допълни майсторът.

Харесало му, а пък и му се отдавало. И така неусетно финансовият инспектор оставил настрана сметки и хванал ножиците. След 7 години станал майстор. Вероятно е единственият в България, който шие такива носии с шаяк и гайтан изцяло на ръка. Инструментите му също както и труда му са автентични. Реликви от времето на Балканската война - дори още по-стари.

В дюкяна виси табелата: „Търси се чирак” - от година. Въпросът е дали някой ще се престраши и дали ще му хареса?  „Не мога да смогна, имам само 2 ръце и тази е третата, трудно се намират чираци. Казах им, че за тях ще е безплатно, за да се предаде, но нещо като е безплатно не се цени и на втория ден се отказват”, споделя терзията.

Какво е да си в топ 10 на най-успешните жени в IT света в САЩ?

Талантът му е ценен по достойнство и в Жеравна завоюва първо място за най-красива и автентична носия. Заедно с приятелите си Иван обикаля училищата в цялата страна, за да говори на децата за славното, а не за робското минало на стара България. „Такива измислени герои в чорапогащници - Спайдермен, Батман, са плод на фантазия, а нашите хора са били герои от плът и кръв и трябва да им се отдаде почит”, заяви той.

С филм показват на децата кои са хайдутите, за какво се борят, защо са герои. „Най-фрапиращият въпрос, който са ми задавали децата, е „Нужно ли е било да се убиват?” Това е дете - 3-4-5 клас.  Насилието сега е идентично на това, което е било преди, но невинната детска душичка пита и трябва да им обясним, че такива са били времената. Тежки времена - сурови хора!”

Според Иван възпитанието в родолюбие трябва да започва от семейството, а в училище да се доразвива.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.