Министър Порожанов поиска оставката след разпореждане на премиера Борисов

По разпореждане на премиера Бойко Борисов министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов поиска оставката на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова.

Причината е информация, че телефонът на Мизова е обявен в сайт за резервации на къща за гости „Тара“ в село Юндола.

От земеделското министерство съобщават, че предстои да бъде извършена проверка. Иванка Багдатова-Мизова подаде своята оставка и тя ще бъде приета.

Започват проверки на всички къщи на гости, финансирани с европейски пари

Опитите ни да стигнем до Мизова през същия телефон удариха на камък. А няколко часа по-късно, номерът и беше премахнат от туристическия сайт. На другия обявен телефон се свързахме със стопаните на къщата. Те нито познавали  Мизова, нито имали представа защо телефонът и се замесва с тях. Печелили са проект на земеделския фонд, но преди десетина години.

Собственичката на къщата за гости Емине Местан е категорична, че няма нищо общо с Иванка Мизова. „Как ли пък не! Кандидатствали сме, подали сме документи, заминах в София, подписах се, Пловдив, София за одобрението – леле, няма такова нещо. Как ще се замесва името на г-жа Мизова? Това го изключвам изцяло, нито я знам къде работи, нито ме интересува. Аз мога с гордо сърце да дойде някой, да го настаня, но никога не питам кой си и откъде си – това е просто забранено при мене”, заяви пред репортер на NOVA Емине Местан.

„Г-жа Иванка Мизова, която цитирате, няма нищо общо с къща „Тара”. Виждали сме я, но тя за нас е била нов човек – тя е била посетител. Категорично лицето, което визирате  няма нищо общо с къщи за гости „Тара”, къщи „Юндола”. Никога не съм водил разговор с Иванка Мизова, нито съм й записвал телефона, нито поддържам някакви приятелски отношения. Изключваме каквито и да е коментари с това лице”, пък заяви икономът на къщата Мехмед Местан.

Иванка Мизова работи в Държавния фонд "Земеделие" от 2003-та година, на различни постове, включително и като директор.

Междувременно излязоха и първите резултати от предприетите проверки на къщите за гости, изградени с евросредства. Проверени са около 100 такива, а наложените санкции са в размер на 10 милиона лева. Според евроразчетите, всеки проект за къща за гости може да се финансира с до 200 хиляди евро. През годините, от примамливата възможност у нас са се възползвали точно 746 проекта. Средно подпомогнати от Европа с ПО 135 хиляди евро на къща. Интересът обаче  е вървял редом със сериозни нарушения, показват данните на ресорното министерство.  Сега държавата започва пълна ревизия.

„Всички къщи ще бъдат проверени, дори и да е изтекъл мониторинговия период”, заяви министърът на земеделието Румен Порожанов.

АКЦИЯ "КЪЩА ЗА ГОСТИ": Актове за над 10 милиона лева

Още през 2017 година в Разследване на NOVA  Марин Николов показа  как се източват европари от  деца и роднини на шефове в ресорното министерство.  От 2013 г. до началото на 2016 г. дъщерята на Христина Стойкова- шеф на областна дирекция "Земеделие" е получила  хиляди левове за поддържане на пасища, одобрявани от същото ведомство. Бащата и майката на същата директорка пък печелят еврофинансиране  за къщи за гости. 

От стенограмата на днешното заседание на кабинета става ясно, че Борисов е наредил, цитирам, "има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор веднага и безкомпромистно. В подобна ситуация вече се намира бившият заместник-министър Александър Манолев.

Репортери: Велина Сашева, Методи Владимиров

Още подробности по темата вижте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.