Маркус Зьодер е на официално посещение в София

Премиерът Бойко Борисов съобщи за организиран в Турция поход на бежанци. Темата за нелегалната миграция беше основна за разговорите между българския и баварския министър-председател. Пред Маркус Зьодер - Борисов цитира данни, че през 2018 г. 133 души са осъдени за каналджийство, а над 5000 бежанци са се върнали доброволно в Турция, когато са разбрали, че на българската граница има полиция.

Премиерът на Бавария призна, че външната граница на Европейсия съюз се пази добре от България и подкрепи членството на страната ни в Шенген. Бойко Борисов обаче обяви, че е разтревожен от т.нар. "поход на надеждата" - организиран, според него, в турски бежански лагери.

Зьодер е на посещение в България по покана на българския премиер. Двамата подписаха съвместна декларация за сътрудничество в областта на сигурността и противодействие на престъпността.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„В Бавария имаме гранична полиция. Другата тема е как да дискутираме темата за Шенген, това е дебат в Европа. Как да подобрим контрола в Европа? Новата Комисия трябва да направи искрена оценка, но се вижда, че тук се постига много над средното за ЕС", заяви Зьодер и подчерта, че страната му подкрепя кандидатурата ни за Шенген.

„Шенген не е панацея. Има егоизъм в една държава и той ясно ми е казал, ако и България е в Шенген и утре дойде друго правителство, което не се справя с миграционната вълна, от Турция до Холандия или Германия ще вървят само мигрантите в Шенгенското пространство”, каза Борисов.

Според Зьодер „в тежки времена България се доказва като много стабилен европейски партньор".

„В една все по-слаба Европа, България показва колко силна и стабилна е тя. България заслужава респект и подкрепа и вярваме, че България е важен фактор в целия регион”, заяви Зьодер.

„За пример в Европа сме. Мисля, че сме на първо място по задържани, арестувани, дадени на съд и вече с присъди каналджии. По всички Маахстрихтски критерии сме се справили най-добре в Европа, първи сме. В същото време на 100% е решен миграционният проблем", каза българският премиер. 

Той увери баварския си колега, че страната ни непрекъснато инвестира собствени средства в охраната на границите си, не само за нова техника, но и за развитието на личния състав. „Значително е това, което България прави за защита на външните граници“, каза Борисов.

Той благодари за добрата оценка за борбата ни срещу нелегална миграция и подкрепата, която от баварска страна бе изразена за приемането ни в Шенген и заяви: „Българският народ с много усилия постига това, което вие отчитате. Когато най-мощната икономика в Германия дава тази оценка, тя е по-меродавна от казаното от нашите политически опоненти“.

Борисов отчете и икономическа стабилност, нисък външен дълги, нисък дял на безработицата в страната и подчерта, че страната ни продължава да бъде добро място за инвестиции. Това мнение сподели и Зьодер. Той благодари за топлия прием. За него днес е даден важен сигнал за уважение и тясно сътрудничество, както и че България се доказва като стабилен и силен партньор в Европа, предаде БТА. 

Премиерът на Бавария изтъкна, че страната ни е получила подкрепа от ЕС за защитата на външната си граница, но е вложила и собствени средства и усилия, за да осигури охраната й. Затова България заслужава подкрепа. Зьодер счита, че визитата му у нас е сигнал за бъдещото обединение на Европа и засилването на доброто сътрудничество.

От Министерския съвет двамата премиери отидоха заедно на Конференция за миграцията и сигурността.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.