Питър Мейхю е издъхнал на 74 г.

Отиде си още една легенда от сагата за Скайуокър. Почина актьорът, изиграл Чубака в култовата сага "Междузвездни войни". 74-годишният Питър Мейхю, любимец на феновете, е издъхнал в дома си в Тексас.

Питър Мейхю, който е от смесен британско-американски произход, изигра Чубака в оригиналната трилогия през 1977 година, а след това участва и в по-късните филми до 2015 година.

Близките на Мейхю написаха: "Той вложи сърцето и душата си в ролята на Чубака и се раздаваше във всеки кадър. Пребори се с инвалидната количка, за да стои изправен и да изиграе още веднъж Чуи в" Междузвездни войни: Пробуждането на силата".

ВИЖТЕ СПОМЕНИ ЗА АКТЬОРА В ГАЛЕРИЯТА

Кариерата му започва необичайно. Открит е случайно от продуцентите на „Междузвездни войни“, докато работил като санитар в болница. Създателят на филма Джордж Лукас го облича в костюма на легендарния Чубака заради гигантския му ръст – 218 сантиметра.

Марк Хамил, който изигра Люк Скайуокър "Междузвездни войни", описа Мейхю като "най-нежния гигант":

"Голям мъж с още по-голямо сърце, който винаги ме караше да се усмихвам и лоялен приятел, когото обичах много. По-добър човек съм, защото го познавах."

А Джордж Лукас написа: "Питър беше прекрасен човек. Той беше най-близко до това, което човек може да бъде до Ууки - голямо сърце, нежна природа. А аз се научих винаги да му позволявам да печели. Той беше добър приятел и съм натъжен от смъртта му".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.