Той припомни, че отношенията между двете страни имат дълга, богата и много положителна история

"Надявам се в скоро време на среща с Вучич", казва в интервю за белградското издание "Политика" новият президент на Северна Македония Стево Пендаровски. В него той оценява отношенията между Северна Македония и Сърбия като много добри, добавяйки, че това е общ интерес. Пендаровски припомня, че отношенията между двете страни имат дълга, богата и много положителна история, като подчертава културната близост на двете нации.

Той заявява, че страната му признава независимостта на Косово, водена от стратегическите насоки и отношението на гражданите от албанската общност, която е втората по големина в страната.

Пендаровски е новият президент на Северна Македония (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според новоизбрания президент, позицията на Северна Македония към Косово не обременява отношенията на двете страни и неговото обещание бе лично да положи всички усилия да развие тези отношения в положителна посока. „Това със сигурност включва и двустранната среща с президента Александър Вучич, на която се надявам, веднага след поемането на длъжността президент на Република Северна Македония“, заявява в интервюто Пендаровски, цитиран от МИА и БГНЕС.

Запитан за значението на Скопие за настоящото дипломатическо равновесие в света, което е доста различно от началото на 90-те години, Пендаровски посочи, че евроатлантическата ориентация на Северна Македония е собствен избор на страната, а не резултат от разделение на интересите. „Тази ориентация се подкрепя от по-голямата част от гражданите на Северна Македония, от всички общности от македонци, албанци, турци, сърби, роми, босненци, власи и др. Ние в парламента още през 1993 г. взехме решение да се присъединим към НАТО и ЕС като цел на нашата политика. В този смисъл, членството ни в тези организации не е въпрос на ежедневна политика, а стратегия според всички важни политически фактори“, спомена новият македонски президент.

Министърът на културата в Северна Македония подаде оставка

Той добави, че в програмата си подчертава значението на сътрудничеството с Русия и Китай и обещава да направи всичко възможно за по-нататъшното развитие на това сътрудничество.

В интервюто Пендаровски заяви още, че пропастта между македонците е по-дълбока заради националистическата кампания на политическата опозиция и реториката на омразата и страха.

„За съжаление виждам, че национализмът и популизмът са станали част от политическия живот в повечето страни в Европа и дори Северна Македония не е изключение. Най-важното обаче е прогресивните партии да предложат надеждна алтернатива за повечето граждани, които въпреки всичко не подкрепят политиката на разделение, страх и омраза”, заключи Пендаровски. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.