Над 30 онлайн магазина, предлагащи фалшива козметика, са разбити ГДБОП от началото на годината

Над 30 онлайн магазина предлагащи, фалшива козметика са разбили ГДБОП  от началото на годината. Парфюми и гримове- менте се предлагат от търговци, който всъщност не могат да бъдат открити. Козметика със съмнително качество буквално залива интернет.

Парфюми, гримове и кремове се предлагат като оригинални продукти, а вместо тях потребителите получават фалшиви и опасни стоки. Парфюмите са сред най-задържаните и на митницата фалшиви стоки.

От началото на годината са разбити над 30 онлайн магазина с фалшива козметика – предимно във Варна и Благоевград. При акцията във Варна са конфискувани над 9500 парфюма на 30 водещи световни търговски марки.

„Абсолютно всички са с много ниско качество, наподобяват търговските марки на известни продукти и ощетяват потребителите с ниското си качество, в някои случаи застрашават живота и здравето им. Тези сайтове оперираха на територията на България, освен това имаха секции на гръцки, румънски, английски – така че да могат поръчвани стоки от близките държави в региона. Обикновено тези стоки са произвеждани в Китай и са внасяни от Дубай и Турция, преминават през границата и тук се разпространяват”, обясни Явор Колев от  ГДБОП.  

Измамните сайтове са регистрирани в България, но в тях липсва информация за търговеца. А ако има оставен контакт, при проверка – се оказва фалшив, и на него не може да бъде открит никой.

„Трябва да се проверява внимателно произхода и съществуването на такъв тип търговци – с директен контакт, преглед на самия онлайн магазин. Обикновено, когато тези реквизити липсват – това трябва да е сигнал за потребителя, че най-вероятно и самият търговец не е с най-чисти намерения”, обясни председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Оплаквания срещу търговеца откриваме и в коментари на други потребители в социалните мрежи. Проверка в Търговския регистър показва, че фирма с такова име не съществува, а пътят на пратката също се оказва неясен.

В измамните сайтове търговците обикновено ни обещават уникални резултати от козметиката. Основен ориентир, по който можем да познаем ментето при козметиката, остава цената, категорични са експертите. А покупките трябва да се правят само от проверени и специализирани магазини и сайтове. Въпреки, че фалшификаторите са изключително прецизни – често ключът към оригинала се крие в надписите и логото.

В повечето случаи рекламираните продукти не са минали клинични тестове и изпитвания. Анализите в лаборатория също трудно могат да докажат дали един продукт е менте или оригинал.

Още по темата гледайте във видеото.

Вашите сигнали и предложения за теми очакваме на georgi.georgiev@ntv.bg и Facebok страницата на рубриката „На твоя страна

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.