Правителството отпуска 3, 450 млн. лв. за детско здравеопазване, обяви още премиерът

След серията от протести срещу стратегията за закрила на детето -  уверения от държавата, че документът ще бъде приет, само след като се вземат предвид всички възражения. И премиерът, и социалният министър увериха, че няма да се допусне отнемане на деца от родители. А работата по документа ще бъде подновена вероятно след изборите.

Протести срещу Националната стратегия за закрила детето предизвикаха властта да даде обяснение: че работата по документа е спряна още през февруари. „Никой не е разписвал документ, в който да се отнемат по квкакъв начин децата от родителите”, коментира Елеонора Лилова, председател на ДАЗД.

Кабинетът отпуска близо 1,7 млн. лв. за Педиатрията в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Национална стратегия за детето 2019-та – 2030-та няма! На социалния министър възлагам – сутрин като стане, наобед и вечер – да прави брифинг и да казва, че такава стратегия няма”, увери премиерът Бойко Борисов.

Обясненията по същество -  че в стратегията, когато я има, ще се запишат основни принципи как да се реагира, ако дете е в опасност, а няма да се разширяват правомощията на социалните. „Категорично ще възразя на опитите да се сатанизират социалните работници като, едва ли не, хора, които ходят по домовете и крадат деца”, заяви социалния министър Бисер Петков.

В социалните закони през последните месеци са направени промени, но те само уреждали писмено въпроса: какво се прави, когато дете е изоставено. Например вчера - непълнолетна майка опитала да изостави бебето си в приемната на социалното министерство. „17-годишна майка пристигнала от провинцията, потърсила помощ при своя баща, който живее в София, когато разбира, че няма да намери подкрепа - заяви, че оставя детето тук, ей така. В момента детето е с майска си, в звено майка и бебе - ако не съществуваше тази услуга, къде щеше да отиде това дете?!”, попита реторично Елеонора Лилова.

Работата по стратегията за закрила на детето ще бъде подновена евнетуално след изборите, в, цитирам, неистерична обстановка. И щели да се чуят всички възражения срещу стратегията. „Да са сигирни, че няма да то вземат детето да го ддадт на друга брачна двойка, от трети род, примерно”, коментира премиерът.

Според данните на Агенцията за социално подпомагане, миналата година 731 деца са били настанени при роднини след съдебно решение. А за 895 е преценено, че за по-добро трябва да бъдат изведени от семействата им и да са в социални институции.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.