Ще бъдат дадени още над 1,2 млн. лв. за нова техника за други болници в страната

Държавата ще отпусне близо 3 млн. лева за увеличение на заплатите на лекарите в детската специализирана педиатрична болница в София и за закупуване на нова техника. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след приключилата среща с премиера Бойко Борисов, на която присъстваха и педиатри, и неонатолози.

Трети протест на Педиатрията в София

„Утре ще внеса проект на постановление в Министерския съвет, с което ще предоставим на Министерството на здравеопазването допълнителни средства както следва - за 15 апарата за дихателна реанимация неинвазивна ще предоставим 500 000 лв., за закупуването на 50 кувьоза ще осигурим 750 хиляди лв., което значи общо 1 250 000 лв. В същото време ще предвидим и 1 700 000 лв. за педиатричната болница по програмата за майчино и детско здравеопазване, което се финансира, чрез Наредба номер 3 на министъра на здравеопазването“, заяви министър Ананиев.

Присъствалите на срещата педиатри заявиха, че са доволни от това решение. 

Междувременно колегите им излязоха на трети пореден протест и блокираха движението по булеварда пред лечебното заведение.

„С тези пари, които ще се влеят към болницата, смятаме, че ще можем да работим по малко по-спокоен начин. Че ще задържим персонала си, а може и да го увеличим, за да си вършим задълженията си така, както подобава за българските деца”, коментира проф. д-р Иван Литвиненко, директор на СБАЛ по детски болести в столицата.

Естествено, че този ресурс ще отиде както за подобряване на лечението на децата, така и за увеличаване на заплатите на работещите в детската болница”, категоричен беше здравният министър Кирил Ананиев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.