Това сочи отчет на програмата, която трябва да върне децата в училище

Три пъти по-малко ученици са отпаднали от системата на образованието за една година. Това показва отчет на програмата, която трябва да върне децата в клас.

Държавата е готова и с нови санкции за родителите, които не пращат децата си на училище като спиране на енергийните помощи. За две години от както работи механизмът  – учители, социални работници и полицаи са успели да върнат в класните стаи над 40 хиляди деца.

Продължава да има и отпадащи. До 30-ти април тази година детска градина или училище са отказали да посещават 5200 деца. И все пак това е близо три пъти по-малко в сравнение с миналата година, когато в клас не са влезли 14 000 ученици.

Дончев: За последните две години са върнати общо 40 029 деца в училище

Албена е на 19 години, но е в 10-ти клас. Учи фризьорство в професионалната гимназия в Пазарджик, но след като завършва основно образование, спира да ходи на училище. За да се върне в училище ѝ помагат експертите по механизма. Отново учи. И вече печели награди.

„След като се върнах  в училище ходихме на международна състезание в София и се състезавах с майстори по-големи от мен и спечелих първо място. Заминахме в Германия , защото тук нямаше кой да се грижи за мен и заради това останахме там две години и след това се върнахме и реших, че трябва да се върна в училище”, разказва тя.

Историята на Албена е позната и за много други деца. Докато експертите обикалят по адреси, за да търсят отпаднали от системата ученици, разбират, че най-често децата ги няма, защото са в чужбина.

„Като се върнат от чужбина никой не знае какво се случва и ако не са тези екипи, които постоянно правят проверка, няма как да им се помогне”, казва Истирка Топурова, зам. -директор на проф. Гимназия по фризьорство – гр. Пазарджик.

План-приемът предвижда: Близо 60% от паралелките – професионални от следващата година

 „Голяма част от проблемните деца присъстват епизодично - един ден ходят, два не ходят” заяви от своя страна министърът на образованието Красимир Вълчев. И въпреки, че все повече деца се връщат в училище, държавата си признава – проблеми все още има. 

„Момиченце отива при учителката и казва „Госпожо, елате, за да ме пусне мама на училище. Ако може всичките елате, иначе няма да ме пусне”. Това, което не работи, е глобите от общините. От 11 хиляди сигнала има 300 акта - миналата година са били 1100”, уточни Вълчев.

 „Основното образование трябва да е задължително по конституция”, смята Томислав Дончев.

Сред новите мерки е обходните групи да обръщат повече внимание и на всекидневно отсъстващите деца,  а не само за първоначалното записване.

„За мен едно число означава една човешка съдба - едно дете, което е получило шанс нещо да постигне в живота”, добави Топурова. А 19-годишната Албена споделя, че ако един ден има деца, няма да позволи да прекъснат училище.

репортери: Мия Димитрова, Благой Бекриев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.