Представителите на антисистемните партии не бяха толкова крайни

Увеличаване на корпоративния данък и заплатите, съкращаване на въглеродните емисии и мигрантите - това бяха основните теми в дебата между шестимата водещи кандидати за председател на следващата Еврокомисия. В телевизионния сблъсък липсваше антиевропейската реторика.

18% минимален корпоративен данък, еврокомисар за Африка, минимална заплата, върховенство на закона - това бяха част от предложениета на 6-мата основни кандидати за поста на Жан-Клод Юнкер. Представителите на антисистемните партии не бяха толкова крайни, а тези на традиционните бяха самокритични - това е прочитът на анализаторите. Общото между всички е проевропейската визия. 

От едната страна бяха Манфред Вебер - кандидат на най-голямата европейска партия и фаворит за поста, Франс Тимерманс от Партията на европейските социалисти и Маргрете Вестегер от либералите и демократите- представители на традиционните европейски сили.

Кои са основните кандидати за председател на ЕК?

От другата страна бяха по-малките партии - Ска Келер, която показа повече зрялост в сравнение с 2014 г., когато пак беше кандидат, Нико Куе от Европейската левица и единственият глас на евроскептиците - чехът Ян Захардил от Европейските консерватори и реформисти. 

По темата за миграцията, различия в позициите нямаше.

"Трябва да си върнем обратно контрола върху границите, ето защо искаме незабавно 10 хиляди нови служители на Фронтекс. Вторият елемент е - нашата хуманитарна отговорност, трябва да поемем тази отговорност", заяви Манфред Вебер. 

По време на дебата ролята на Европейския съюз на глобалната сцена беше сведена до споразуменията за свободна търговия, а Тимерманс ясно очерта кои са основните заплахи за Европа.

"Ако имаме лидери в Европа, които са най-добри приятели с Путин и му искат пари, такива, които отиват на аудиенция при Тръмп, който иска да отслаби и разбие Европейския съюз - как да бъдем единни", каза кандидатът на ПЕС за председател за Европейската комисия Франс Тимерманс. 

Популистите са заплаха - беше друго от посланията на дебата. А като пример беше посочен Brexit. Кандидатът на европейските консерватори и реформисти пък защити тезата за по-отслабени европейски институции.

ЕП ще бъде домакин на дебата на водещите кандидати за председател на ЕК

"Обикновените хора, които не ги е грижа за политиката, са някак уморени от европейската интеграция, усещат, че Европа се меси в живота им, че застрашава традициите и обичаите им", заяви кандидатът на консерваторите и реформистите за председател на ЕК Ян Захрадил. 

Според социолога Боряна Димитрова след дебата няма отявлен победител.

"Нещо обаче ми направи много силно впечатление. Както партиите, които обикновено наричаме по-радикални, в областта на мейнстрийм партиите не бяха силно революционни, не бяха антиевропейски, не бяха антискептични, така и партиите, които представляват мейнстрийм партиите, не бяха достатъчно самодоволни, за да не си дават сметка, че Европа се нуждае от реформи", каза тя.

И все пак, според анализаторите, най-въздействащ и убедителен е бил кандидатът на социалистите.

"Господин Вебер също беше особено убедителен по някои от темите. Все пак, далеч не е сигурно все още, че следващият председател на ЕК ще бъде сред тези 6 лидери, които видяхме снощи", заяви Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика.

И докато 6-ма водещи кандидати защитаваха своите визии, над тях непрекъснато висеше тъмният облак на съмнението - дали Европа въобще ще спази системата да избере наследник на Юнкер от партията, спечелила най-много места в следващия Европарламент. Дори по време на самия дебат, се спрягаха нови имена - Кристалина Георгиева, друга жена представителка на Източна Европа - Далия Грибаускайте, Валдис Домбровскис - заместник-председател на сегашната комисия и Мишел Барние - преговарящият за Brexit, та дори и Ангела Меркел.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.