Вижте информация за претендентите и предстоящия дебат между тях

В сряда вечер за дебат в Брюксел се срещат шестимата водещи кандидати за председател на следващата Европейска комисия. Това е единственият дебат между претендентите за поста на Жан-Клод Юнкер. Те ще имат 90 минути, в които да защитят визията си за Европейския съюз. Миграция, икономика, климатични промени, социално равенство и обща европейска отбрана са само част от темите на дебата. Дебатът гледайте на живо в 22.00 ч. на nova.bg.

Ето и кои са участниците:

Манфред Вебер е познат като умерен политик в Брюксел. Започва политическата си кариера на 29-годишна възраст. Става най-младият депутат в баварския парламент, а в последствие – и най-младият лидер на групата на ЕНП. Има твърда позиция срещу миграцията, но същевременно води кампания срещу антимигрантските популисти в Европа. Лозунгът на кампанията му е "Новият Мистър Европа".

Европейските социалисти обявиха кандидатурата си на конгрес в Лисабон през февруари. Холандецът Франс Тимерманс е вторият човек в комисията на Жан-Клод Юнкер и ръководи битката за върховенството на закона в държави като Полша. Акцентира върху социалната справедливост и перспективите за младите. 

Европейските консерватори и реформисти заложиха на чеха Ян Захардил - евродепутат от началото на членството на Чехия в ЕС през 2004 г. Той подкрепя реформите за децентрализиране на Евросъюза и за повече правомощия на държавите членки. 

Европейските либерали и демократи предприеха по-различен подход към номинацията и вместо един кандидат, номинираха 7 души - т.нар. „екип Европа”. Сред тях е лидерът на групата Ги Ферховстад (на снимката по-горе) и еврокомисарят по конкуренция Маргрете Вестагер. 

„Зелените” в Европарламента акцентират с кандидатите си върху половото равенство и излъчиха двама души - жена и мъж. Ска Келер, която ще участва в дебата в сряда вечер, няма шансове да грабне най-високия пост в Еврокомисията, но пък е интересна кандидатура. Тя критикува антимигрантските политики и идеите за обща европейска отбрана.  В България е известна с позицията си срещу строителството в Пирин. 

Европейската левица заложи на профсъюзен лидер. Нико Куе е описван като "борбения глас на работниците и профсъюзите". В центъра на кампанията им е разпределяне на богатството и борба с климатичните промени.

Един въпрос ще витае във въздуха по време на дебата, но нито един от участниците в него няма да може да отговори. Той е: ще спазят ли европейските държавни лидери системата за водещ кандидат, като изберат номинирания от партията с най-много места в следващия парламент. Може накрая да се окаже, че следващият председател на ЕК ще излезе от сенките. Широко спрягано е името на главния преговарящ за Brexit Мишел Барние, а във вторник вечер Bloomberg съобщи, че на срещата в Румъния миналата седмица е споменато и името на Кристалина Георгиева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес