Тя е с 10,8% алкохолно съдържание

Повече от 220 години отне на монасите в абатство Гримберген да започнат производството легендарна средновековна бира, чиято марка е била въведена в масово производство през 50-те години на ХХ век. Бирата може да се вари отново, след като монасите преоткриха оригиналните съставки и методи в своите архиви, съобщава БГНЕС. Като знак за важността на новината за белгийците, обичащи бирата, съобщението бе направено от отец Карел Статемас в присъствието на кмета на Гримберген, 120 журналисти и ентусиасти.

„ДА ХВАНЕШ ГОРАТА”: Българка и англичанин с бизнес за домашна бира у нас

Статемас каза, че разработването на първата чаша е било кулминацията на четири години изследвания на методите на монасите, които приготвят бира пивоварната на манастира Норбертин преди да бъде опожарена от френски революционери през 1798 г. Манастирът е възстановен, но пивоварната и неговите рецепти се смятаха за загубени.

Статемас призна, че може би е най-добре да не се пие прекалено много от новопроизведената бира, която е с 10,8% алкохолно съдържание. „Една или две чаши е достатъчно“, добави и Крис Селеслах, кмет на Гримберген, град на няколко километра северно от Брюксел.

Източникът на вдъхновение за новата пивоварна, разположен на същото място като оригиналната, беше откриването на книжа от 12-ти век, съдържащи подробности за методите за приготвяне на бирата от монасите, по-специално използването на хмел, а не на ферментирали билки, което ги прави по-напредничави от техните съвременници.

Документите са били запазени през 18-ти век, когато отчетата пробили дупка в стената на библиотеката и тайно ги измъкнали, преди абатството да бъде подпалено.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.