Казусът на Великобритания поставя под въпрос разпределението на силите в ЕП

Жителите на Обединеното кралство гласуват кои 73-ма кандидати за депутати да изпратят в европарламента. Вотът се провежда днес. Ако парламентът в Лондон одобри сделката за Brexit, британците остават в европарламента 4 месеца - до октомври. Възможно е обаче мандатът им да бъде удължен.

Казусът на Великобритания поставя под въпрос разпределението на силите в новия европарламент и броя на европейските депутати като цяло.

Започват изборите за евродепутати, първи гласуват в Холандия и Великобритания

Избори, в които се очакваше, че Великобритания изобщо няма да участва заради излизането от ЕС. След поредното отлагане на Brexit до 31 октомври британците все пак ще трябва да се охарчат,  дори и да не искат.

„Преди 4 години изборите са стрували около 110 млн. британски паунда. Така че сега очаквам те да струват повече.  И това са пари, които аз не искам да харчим”, заяви Ашли Фокс, председател на групата на Консерваторите в ЕП.

Европа разглежда два варианта за Великобритания в новия ЕП. При първия британците влизат със своите 73-ма в парламент със състав от 751 евродепутати.  Като депутатите и разпределение им по държави остава непроменено. Съотношението на силите обаче ще се промени, в момента, в който британците кажат дългоочакваното „довиждане” на ЕС.

От техните 73 места - 27 ще бъдат дадени на държави, в които демографията показва, че населението се е увеличило. С повече депутатите ще се сдобият Франция, Италия, Полша, Румъния, Ирландия  и още няколко държави. А оставащите 46 места  ще се замразят за нови членки на ЕС.

„На холандски има един израз: „Гълъбарник”. В това ще превърнем и ЕП, в който британските евродепутатит ще влитат и излитат. А в същото време заместващите депутати от 14 държави ще седят на резервната скамейка”, обясни Ги Верхофстад, координатор на ЕП по преговорите за Brexit, депутат от Белгия.

Във Великобритания от друга страна не всички са ядосани, че данъкоплатците ще покриват сметката за евровота. Част от северноирландските депутати се надяват Brexit никога да не се случи.  

„Ние искаме да останем в ЕС ! Има решение на проблема с Brexit и то се нарича ирландско единство”, заяви Мартина Андерсън от Групата на европейската обединена левица – Северна зелена левица.

Излизането поставя на фокус един чувствителен проблем за британската общност – разделението на Република Ирландия, която е суверена държава и Северна Ирландия, която е част от Великобритания. Сега твърда граница между двете държави няма, очаква се това положение да се запази и след Brexit. Противното ще означава възобновяване на конфликта между двете Ирландии, приключил в края на 90-те с мирното Споразумение от Разпети петък.

„Това, което е важно, е да няма физическа граница в Ирландия. Преди 100 години страната ни беше разделена. Това беше абсолютно бедствие за Ирландия като остров. През която и част на света да минат британците, оставят след себе си пълна бъркотия”, смята Мартина Андерсън.

Без сделка за Brexit, одобрена от Лондон, свободното движение на хора между двете Ирландии ще бъде прекратено.

„Не искаме да изпадаме в ситуация, при която една пералня ще има повече законни права, отколкото хората”, заявява Андерсън.

Тя е бивш затворник, осъдена от Лондон заради терористична дейност. Лежи в затвори почти 14 години, излиза на свобода с идването на мира между двете Ирландии. 

„Когато в края на 60-те в моя град хората излязоха да протестират срещу принудителното изселване на ирландци, британската армия застреля 14 души. Тогава бях на 9 г. Житейският ми път продължи  в затвора. От момента на освобождаването си защитавам Споразумението от Разпети петък”, заявява Андерсън.

Тя и съпартийците й от „Шин Фейн” са сред  най-пламенните защитници на тезата, че Северна Ирландия трябва да остане част от ЕС. Гласовете обаче им са малцинство на фона на останалите британски евродепутати.

„Аз представлявам Югозападна Англия, в която настроенията изобщо не са като в Лондон. Това е преобладаващо селски район. И хората там искат от нас да продължим с Brexit, въобще не искат втори референдум”, заяви Ашли Фокс, председател на групата на Консверваторите в ЕП.

Заради политическия хаос очакванията са избирателите да вдигнат червен картон на консерватори и лейбъристи за това, че не успяха да постигнат консенсус по развода с ЕС.

„Подозирам, че британците ще са на кръстопът, защото Brexit не се случи. И за това смятам, че тези избори ще са трудни за партията ми. Определено има риск Найджъл Фарадж да получи добър резултат”, заявява Ашли Фокс.

А очакваният победител вече прави сметки колко депутати ще вкара партията му „Brexit” в ЕП.

„От 20 години се опитвам да се отърва от тази работа и смятам, че постигнах известен успех. А моето послание към вас е, че отново ще се върна. Всъщност много такива като мен ще се върнат”, заяви Найджъл Фарадж, председател на Европа на свободата и пряката демокрация.

Никой не се наема да каже кога най-дълго чаканият политически развод в Европа ще се случи.

„Това, от което се опасявам още повече, е че ние ще пренесем хаоса от Brexit в ЕС”, коментира Ги  Верхофстад.

„Дали ще е до края на октомври или кой знае докога, този процес  може и да продължи  пет години.  Трябва ви кристална топка, за да отгатнете”, смята Мартина Андерсън.

В деня на вота бъдете с нас. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете развитието на изборния ден и получавайте ексклузивна информация за хода на вота. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.