Какво е 24 май за световноизвестния диригент?

„Не ни трябват само букви или само думи, нужни са ни цели изречения”, това казва световноизвестният български диригент Йордан Камджалов. 

Неговата биография е повече от впечатляваща. Той е първият чужденец, избран единодушно едва на 30-годишна възраст за генерален музикален директор и главен диригент в Хайделберг, Германия. Дирижира водещи оркестри в Европа и по света. Обявен е от лондонската филхармония за един от тримата най-добри диригенти от своето поколение. През 2014 година „Наса” кръщава астероид на негово име!

Кои са българските учени в ЦЕРН? (ВИДЕО)

За Камджалов 24 май е "централният ден в годината". Казва, че е възпитан през призмата на този празник и в него вижда бъдещето. На въпрос защо не говорим за българите, успели в България, той отговори, че причините са дълбоги и исторически. „Българите извън България трябва да поемат отговорността за държавата. В хората, живеещи в България, има едно особено изчерпване на надежтата и вярата”, коментира Камджалов.

Диригентът определи родината си като "страна на абсурди и феномени". „Разбира се, че в България имаме най-скучните хора и най-гениалните едновременно. Българинът е едно чудо сам по себе си”, каза Камджалов. 

Според него в страната ни съществува абсурдна ситуация. „Всички спечелили награди имат биография, направена извън България. Когато получат тук едно потупване по рамото, за тях това изобщо не е интересно. Тогава ние идваме в България като едни културно-интелектуални, даже финансови донори, но не и като хора, които да правят биография в страната ни”, сподели диригентът.

Той сподели още, че любимият му български автор е Атанас Далчев. 

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА НА БУКВИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.