Разработката ще намали товара на ученическите раници

Мобилно приложение заменя учебниците. Иновативната идея е на ученици от 10-и клас в русенската математическа гимназия. Те са разработили електронен вариант на няколко учебника. Приложението ще смъкне килограми от гърба на децата, които ежедневно носят тежки раници.

Калина е в пети клас.Всеки ден тя и съучениците й носят раници, чието съдържание е около една трета от собственото им тегло. „Като цяло раницата е много тежка, като се опитвам, доколкото мога да си оставям неща в шкафа, но това става трудно”, казва Калина.

УЧИЛИЩЕ НА БЪДЕЩЕТО: Дигиталното образование - без учебници и извън класната стая

В помощ на малките ученици идват големите. Дарина, Лилия, Илина и Божидар са десетокласниците, с чието мобилно приложение учениците ще смъкнат голяма част от товара на раниците. Така например ако за учебната програма в понеделник ученическата чанта тежи малко над 7 кг, с употребата на приложението теглото и ще бъде около 3 кг.

„Ние създадохме приложение, в което има учебниците в електронен вид и децата няма да се налага да използват и да си носят учебниците на хартиен носител”, обясни Божидар.

Но това не е всичко. Има приложения за въвеждане на учебната програма по дни и часове, за търсене на класната стая по всеки учебен предмет, както и да предупредят родителите си ако ще закъснеят в училище. Иновативният екип предстои да разработи и приложение за решаване на тестове. „И се опитваме занапред да направим така, че децата, които тепърва сега порастват и им се налага да носят тези тежки раници да не го правят просто, да са по-здрави”, допълва Дарина.

СРЕЩУ ТЕЖКИТЕ РАНИЦИ: Осигуряват шкафчета за всички ученици (ВИДЕО)

„Приложението може да се инсталира на всяко устройство, което поддържа Андроид, може да е на таблет, може да е на телефон. Петокласниците са най-доволни от идеята за заместване на учебниците им”, казва Лилия.

За младите  математици, разработката е втора иновативна идея. Учителите се гордеят с тях, защото се учат да създават и реализират не само идеи, но и да работят в екип. „Ние не искаме да възпитаваме хора, които ще работят, а ще създават работни места”, споделя учителят им Нели Тихомирова.

Очаква се разработката на математиците да бъде одобрена до началото на следваща учебна година.

Репортер: Наталия Йорданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.