Мъжът е бил изключително опитен пилот

Делтапланерист загина в района на мъглижкото село Юлиево в сряда. Инцидентът е станал преди обяд, докато пръскал лозя в полето край селото. 

Малък самолет падна край Ихтиман, има двама загинали (ВИДЕО+СНИМКИ)

Загиналият е казанлъшкият пилот и делтапланерист Румен Иванов. Той е бил изключително опитен и конструирал такива летателни средства. Един от основателите е на делтапланеризма в България и собственик на най-голямата фабрика за производство на делтапланери в страната.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ТРАГИЧНИЯ ИНЦИДЕНТ ВИЖТЕ ТУК

"Едва ли е пилотска грешка, вероятно причината е друга", коментираха негови колеги.

Делтапланерът, управляван от 63-годишния Румен Иванов,  е паднал при опит да излети. Според свидетели, двигателят на летателното средство не е работил добре. Не успял да набере височина, ударил се в дърво и паднал от около 10 метра.

Румен Иванов  лети от близо 40 години, бил е председател на Казанлъшкия клуб по делтапланеризъм още преди 10 ноември 1989 г. Изключително прецизен, инструктор - пилот делтапланерист, който обучава десетки пилоти на година, казват още негови колеги. 

"Иванов създава фирма за производство на ултралеки летателни апарати в Казанлък. Уважаван в професионалните среди, той се отзоваваше винаги и се включваше в различни събития от обществено значение в родния си град, обичан от съгражданите си", коментира кметът на Казанлък Галина Стоянова. 

Катастрофата край Ихтиман е шестият инцидент с малък самолет за последните месеци

От прокуратурата в Стара Загора съобщиха, че е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 343, ал.1, буква”в” вр. с чл. 342, ал.1, предл. второ от НК за това, че при управление на въздухоплавателно средство – мото - делтапланер нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на Р. Г.И. на 64 год.

Установено е, че мотоделтапланерът е изпълнявал агрополет за наторяване на земеделски култури По делото са разпитани свидетели. В момента са провежда оглед на местопроизшествие. Иззети са документи – за техническото състояние на мото-делтапланера и други документи от фирма „А.Д.Д.“ гр. Казанлък, чиято собственост е той. Назначени са експертизи – съдебно медицинска и техническа.

ТРАГЕДИЯ ВЪВ ВЪЗДУХА: Семейство загина в самолетна катастрофа край Скопие (ОБЗОР)

Разследването се провежда от Националната следствена служба – София. Разследването по делото продължава, като предстои извършването на действия по разследването за установяване на обстоятелства по делото и разкриване на обективната истина – разпити на свидетели, имащи информация, относима към предмета на разследване, изготвяне на заключенията на назначените експертизи.

Припомняме, че през 2016 г., при падане с такова летателно средство, в Казанлъшко загинаха двама души. 

Това е пореден инцидент в леката ни авиация. Последният беше в събота, когато край Ихтиман падна малък самолет и загинаха мъж и жена.

Репортер: Георги Манев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.