Коментарът на експертите по темата

"Това е поредният инцидент, който, ако погледнем назад в годините, е един от многото, които се случват поради растящото напрежение и заради провокациите, които идват от Косово. Имаше предложение за подялба на територии между Сърбия и Косово, което щеше да доведе до реални военни действия". Това каза в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините" бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев за това дали сме на прага на война между Сърбия и Косово.

Журналистът в Bloomberg TV - България Николай Кръстев отбеляза, че напрежението е много сериозно и може да ескалира до неприятна ситуация. "Един дипломат на ООН беше арестуван. Той не е просто обикновен дипломат, а руски гражданин. Виждаме и засилените тези в балканското политическо пространство, тъй като президентът на Косово е заявил желание да не даде и милиметър от Северно Косово", отбеляза Кръстев.

ЕС прикани Сърбия и Косово към сдържаност

Според Керемедчиев не би трябвало да се стигне до реални военни действия. "Сърбия трябва да покаже мускули в защита на своето население, а Вучич е под напрежение в държавата си. Има протести, които намаляват рейтинга му", каза още бившият зам.-външен министър. По думите му  опитите за създаване на мултиетническо самоуправление не сработват.

Кръстев пък добави, че Косово е рубикон за Белград. "Докато този рубикон не бъде преминат, Сърбия може много трудно да продължи напред в своята евроинтеграция. В менталното съзнание хората от Белград вярват, че Косово е още част от тяхната територия", добави журналистът.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.