Темата коментират икономистът Лъчезар Богданов и журналистът Николай Драганов

Вчера народни представители от ДПС повдигнаха темата за намаляване на ДДС  за лекарства, храни и книги. Възможно ли е това? Темата коментираха в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините" икономистът Лъчезар Богданов и журналистът Николай Драганов. 

„Основната функция на данъците е да събират приходи в бюджета,  за да се финансират разходи, които по някакъв обществен консенсус са необходими. За една относително бедна, изостанала икономика, е важно данъчната система да насърчава инвестициите.  Моделът е малко по-високи косвени данъци за сметка на по-ниски преки данъци”, обясни Лъчезар Богданов. 

Трябва ли да има по-ниско ДДС за основни храни и лекарства?

Той е категоричен, че данъчната система трябва да бъде гледана в цялост. На същото мнение е и Николай Драганов. „Данъчната система трябва да бъде гледана в цялост. В момента данъчната ни система не е европейска. Тя не е добре балансирана. Тя натоварва хората с по-скромни доходи. През 2016 година делът на косвените данъци у нас  е 53%, а средно в Европа е бил 34%.”, коментира журналистът.

Според Богданов тези хора, които консумират предимно хляб за набавяне на калории ще спести около 2 лева на месец. Той е категоричен, че ако се правят промени в данъците, то трябва да се започне от най-тежките такива.

Целия разговор вижте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.