За целта били дадени 50 000 евро подкуп, твърди Бисер Лазов

Темата за избора на главен прокурор изненадващо влезе в дневния ред по време на днешното заседание по магедаелото КТБ. Основният свидетел Бисер Лазов хвърли бомба в съда, като обяви, че през 2012 година подсъдимият банкер Цветан Василев е лобирал за избора на Бойко Найденов за главен прокурор. За целта били дадени 50 000 евро подкуп, като това станало в офис в Париж.

Лазов разказа пред съда, че през  2012 г. е пътувал до Париж с Цветан Василев. Бившият мажоритарен собственик на КТБ му дал 25 000 евро, други 25 000 оставил в себе си. Във френската столица се срещнали с ексдепутата и настоящ посланик в Саудитска Арабия Димитър Абаджиев и още един мъж - на него дали всичките пари. В разговора пък многократно се споменавало името на Бойко Найденов. Показанията в зала чу и заместник- главния прокурор Иван Гешев.

Свидетел по делото "КТБ": Цветан Василев и семейството му похарчили близо 78 млн. лв. за 16 г.

„Разказва как подсъдимият Цветан Василев плаща 50 000 евро в присъствие, да кажем, на политическо лице, на лобист, да се подготвя определена ПР кампания за един бивш кандидат, може би тогава е бил в очите на някои кандидат, за главен прокурор”, обясни Иван Гешев, заместник-главен прокурор.

Посланикът ни в Саудитска Арабия Димитър Абаджиев призна пред NOVA, че наистина е бил в Париж, но отрича да е участвал в даването на подкуп и лобирането за избор на главен прокурор.

„Пътувал съм, пътувах в Париж тогава, но имахме съвсем други срещи. За такава среща аз не знам, те имаха отделни срещи”, заяви Димитър Абаджиев.

Свидетел по делото "КТБ": Цветан Василев се промени след 2008 г., затвори се в себе си

Бившият главен прокурор Бойко Найденов отказа коментар на „абсурдни твърдения”. Той напомни, че в края на 2012 г. е бил изпълняващ длъжността обвинител номер 1, след което е напуснал съдебната система. На фона на разказа в зала, Гешев предупреди, че новият избор на главен прокурор ще е пълен с компромати

„Ще се купуват магистрати, политици, журналисти за информация, за очерняне, за лобиране. Продължавам 99% процента, дори някой да ме предложи, да не участвам в това състезание, което се очертава изключително мръсно и кално”, заяви Иван Гешев.

Основният свидетел на обвинението разказа и че подсъдимият Цветан Василев индиректно, чрез специално създадено дружество, придобил 43% от БТК. Това, по думите му, се случило през ноември 2012 година с пари от кредити в КТБ.

Репортер: Ивелина Драгнева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.