Те получават заплатите си на ръка или нямат платени осигуровки

Работата без договор и осигуровки - европейски проблем, за който все още не е измислено генерално решение. За това предупреждават от КНСБ.

Според синдиката, у нас почти 16% от хората, които работят, нямат договор, получават заплатите си на ръка или нямат платени осигуровки.

Бизнес климатът в България е на много добро ниво според КРИБ

Данните на КНСБ показват, че една четвърт от цялата икономика е сива - или укрива данъци, или злоупотребява със здравословните условия на труд. Това означава, че около 27-28 милиарда лева се завъртат в икономиката, без да се облагат.

Най-уязвимите сектори са строителството, земеделието, автосервизите, търговията с коли и леката промишленост. Затова синдикатите искат законодателни промени за защита на хората, които подават сигнали за нередности. И още: държат да има осъдени работодатели за това, че не внасят осигурителни вноски на служителите си.

„Две години вече нямаме нито 1 работодател, попаднал под тези санкции - не че ги няма, не можем да съберем години доказателства, но институциите не могат да приложат тая мярка”, каза Пламен Димитров.

„Никой не иска да вкараме всички в затвора, но поне един сигурно е нужно, за да стане ясно, че тази мярка работи”, посочи още той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.