Демонстрантите поискаха преразглеждане на делото

В София се проведе протест на синдикалните организации на МВР и граждани в подкрепа на петимата полицаи, осъдени за смъртта на Ангел Димитров - Чората.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Сотир Цацаров иска възобновяване на делото за смъртта на Чората

Служители на МВР и граждани подкрепиха петимата полицаи, осъдени на 7 години затвор за смъртта на Чората през 2005 г.  Демонстрантите настояват за преразглеждане на делото от ВКС и взимане предвид на всички експертизи, направени до момента.

„Ние сме споделяли с него много пъти по този повод. Той ми казва, че са чисти пред съвестта си и са изпълнявали служебните си задължения така, както повеляват наредбите и Закона за МВР”, каза бащата на полицаи Иво Иванов – Ванчо Спасов.   

Снимка: Олег Попов, NOVA

„Ние продължаваме да не можем да приемем за доказана темата за умисъл при смъртта на Ангел Димитров. Не можем да повярваме, че петима, на практика случайно подбрани служители на МВР, са пристъпили към изпълнение на задача с идеята да отнемат човешки живот. Ако можех дори да го предположа това,  а не да го повярвам, аз щях да напусна МВР”, каза председателят на синдикалната организация на МВР Валентин Попов.

Ванчо Спасов е баща на единият от задържаните полицаи - Иво Иванов. "Той казва: „Тати, ние сме чисти пред съвестта си. Не сме извършили убийство, така както се третира в наказателната присъда. медиците дават заключение, че действията на полицаите не са допринесли за смъртта на лицето. Той е имал множество здравни проблеми.", коментира Спасов. 

Днес тойдава кураж на сина си по време на посещенията в затвора. И казва, че вярва в българското правосъдие.  

Протестиращите събраха и подписка, която ще внесат към вицепрезидента Илияна Йотова за помилване на петимата полицаи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.