Ако бъде одобрена и на второ четене, новият размер на партийната субсидия ще влезе в сила от 1 юли тази година

Партийната субсидия от 11 на 1 лев. Това решиха депутатите на първо четене в парламента. Предложението дойде от Министерския съвет, а подкрепата - от ГЕРБ, „Обединени патриоти” и ВОЛЯ.

Очаквано БСП обявиха, че искат намаляване на субсидията, но не подкрепят предложението на ГЕРБ за 1 лев за спечелен глас, защото това щяло да попречи на „правилното функциониране на партиите”. От ДПС пък заговориха дори за фалит на партиите, ако идеята на ГЕРБ бъде приета от парламента и я определиха като „див популизъм”. От Движението още тази сутрин обявиха своето контрапредложение – субсидията да е 0 лева.

Делян Пеевски: Един лев субсидия на глас означава фалит на партиите (ВИДЕО)

Намалената субсидия повиши градуса на напрежението в парламентарната зала. Топката подадоха първо опозицията. Те са против предложенията и на управляващите, и на ДПС.

„Ще се противопоставим на това ваше желание по един популистки начин да заличите основни политически сили и да заличите българските гласоподаватели да имат свои представители в българския парламент”, заяви Драгомир Стойнев от БСП.

„Ние бяхме онези, които раздават субсидиите, онези, които дори дават насила по 2 лева отгоре на БСП и БСП незнаейки, че ги получава, се оказва омърсена от нас. Нямаме намерение да играем тази роля повече”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

ДПС изненадаха с контрапредложение - 0 лева партийна субсидия. И разкритикуваха промяната на управляващите. 

Заради партийните субсидии: Няколко служители на МФ уличени в престъпление

„За нас това е див популизъм. Ако ще се променя моделът на финансиране, да бъде 0лв. и отворено финансиране американски тип”, предложи Делян Пеевски от ДПС. „Един лев е фалит на партиите. Ако не сменим модела на финансиране, няма да има партии в политиката и всичко ще е собственост на олигарсите”.

Малко по-късно управляващи и опозиция погледнаха в паничката на другия. 

„Ако една партия държи на депозит милиони левове, тази партия има членски внос, колкото за Бог да прости, няколко хиляди лева. Възниква въпросът – тази партия как финансира своята дейност?”, заяви Румен Гечев от БСП.

„Ние, за разлика от вас, сме открили, че в България има банково дело и банки. И си държим там парите. Не ги държим по някакви каси и чекмеджета и после да се чудим къде са изчезнали”, заяви Тома Биков.

„Обединени патриоти” подкрепиха партньорите си във властта, като подходиха иронично към последните дни, в които скандалът с надвзетите от партиите държавни пари доби своя връх.

„Вероятно трябва да предложим Законът за политическите партии да бъде заменен със Закон за обществените поръчки, да се наддава за политическа длъжност в парламента и в Министерския съвет”, заяви Искрен Веселинов от „Обединени патриоти”, ВМРО.

А в отговор на обвиненията в популизъм премиерът каза:

„Ние имаме правителствено решение на Министерски съвет за 1 лев. Може две години след референдума да го наричат както искат, но понеже тогава всичко се стоварваше върху гърба на ГЕРБ, на всички ви беше лесно”, заяви Борисов.

Тепърва се очакват и политически консултации между първо и второ четене.

При 1 лв. субсидия реално на година партиите ще получават общо : 2,9 млн. лв.

Ако се приеме новото разпределено по политически групи изглежда така:

ГЕРБ – 1,147 млн. лв.

БСП – 955 000 лв.

ОП – 318 000 лв.

ДПС – 316 000 лв.

Воля – 146 000 лв.

...

Възраждане – 38 000 лв.

/ с 1 % действителни гласове на последните парламентарни избори/

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.