Корнелия Нинова с благодарности към социалистите

Охладиха се страстите след вчерашния конгрес. Това беше един своеобразен вот на доверие към политиката, която води новото ръководство на БСП в лицето на Корнелия Нинова. Това каза депутатът Весела Лечева в ефира на „Здравей, България”.

"На вчерашния конгрес се чу гласът на организациите, на низовите структури на БСП, на общинските и областните организации. Чу се призивът им Нинова да оттегли оставката си, че резултатите и линията на партията е крачки напред, макар и трудно извървян, че за тези 3,5 години не спечелихме последните избори, но и не изгубихме и позиции и за тези 3,5 години можем да отчетем победа на президентските избори, удвоени мандати на парламентарната група, още един мандат в групата на Европейските социалисти. Това са крачки все напред”, обясни Лечева.

На Конгрес на БСП: Корнелия Нинова оттегли оставката си (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тя коментира и призива на лидера на БСП да се „затворят портфейлите”. По думите й опозицията в партията е имала за цел сближаване с ГЕРБ. „През действията на някои от членовете на Националния съвет прозираше пресъздаването на едно ескалиращо напрежение, което отсъства в структурите на партията. Целта беше да се „махне главата” на Нинова  и в утрешния ден, в удобен момент, да се прегърнат с властта с една единствена теза, че ако не сме във властта партията изчезва, че единственият лост, който може да ни помогне партията да не изчезне, е прегръдка с властта. Дори това да е  била целта им, може би, най-честно ще бъде, ако представят тяхното желание за коалиция с властта пред членовете на Националния съвет”, каза Лечева.

Депутатът обясни, че наследството, оставено след кабинета „Орешарски” е било много тежко, но Корнелия Нинова е успяла да възвърне част от изгубеното доверие в партията. „Този Конгрес показа, че няма противоборство на ядра, защото гласуването показа, че Нинова има огромна подкрепа и само една малка част от партията има различни други ценности и амбиции. Тази част представлява бившия елит на партията и смея на твърдя, че в крайна сметка е факт, че Нинова започна този мандат от критично ниски позиции на изгубено доверие именно на базата на тези задкулисни договорки. Нека да напомня тежкото наследство, което остави правителството на Орешарски. С това тежко наследство много трудно  се печели доверие”, каза още Весела Лечева.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова с благодарности към социалистите. На вчерашния конгрес на левицата Нинова обяви, че оттегля оставката си. Причината – искала да попречи на външни икономически лобита да завладеят столетницата.

Днес във Facebook Корнелия Нинова написа, че оценява получената подкрепа от съпартийците си. Според нея, въпросът не бил „за главата на един председател, а за почтеността в политиката”.

"Даже и оставка не могат да си подадат." Това каза министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за Позитано 20, предаде БГНЕС. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.