Близки на 18-годишно момче, починало след побой, излизат на бунт срещу решение на Апелативния съд

Стотици се вдигат на протест заради намалена присъда за убийство. Близки на 18-годишно момче, починало след побой, излизат на бунт срещу решение на Апелативния съд.

Преди две години Алекс Алексиев беше пребит жестоко заради една цигара и почина от раните си в болницата. Обвиненият за убийството - 33-годишният Валентин Маринов, получи от Окръжния съд в Русе присъда от 20 години затвор. Апелативният съд във Велико Търново обаче я намали с цели 17 години - до  едва на 3 години „лишаване от свобода”.

СМЪРТ СЛЕД ПОБОЙ: Почина момчето, пребито за една цигара

8 юли 2017 година - нощта срещу неделя. 18-годишният Александър се прибирал с приятели от дискотека. Срещнали ги група по-възрастни мъже. Единият от тях поискал цигара, момчето нямало, защото не пуши. Последвал скандал. Единият от мъжете ударил Алекс по главата с бутилка от уиски. Дни по-късно Алекс издъхнал в русенската болница. По случая полицията задържала криминално проявения 32-годишен Валентин, който нанесъл удара. След присъдата от 20 години затвор, идва обжалване и намаление с цели 17 години. Хората в Бяла са потресени, не могат да повярват на това решение.

Изпратиха в последния му път 18-годишния Алекс от Бяла

"Нека да зададем въпроса към правораздавателните органи, към правосъдната система - може ли един човешки живот да струва 3 години? Не е ли гавра с паметта на детето? Иначе напрежението се нагнетява, не заради друго, а от несправедливото решение", каза учителката на Алекс.

Роднините на момчето са в шок. Настояват за уволнение на съдебния състав по делото в Апелативния съд във Велико Търново.

"Ще настояваме пред Висшия съдебен съвет тези хора да не работят повече като съдии. Това е скандално за България", каза още чичото на Алекс Панайот Панайотов.

"Искам да кажа на тази жена, че животът на едно семейство е съсипан. Искам да кажа на тази жена, че една майка е почернена завинаги", заяви лелята на Алекс Силвия Панайотова.

Апелативна прокуратура-Велико Търново днес внесе протест срещу изменението на присъдата, с искане за потвърждаване на постановените от Русенски окръжен съд - 20 години затвор за Валентин Маринов. А жителите на Бяла се събират на протест в четвъртък символично пред Районния съд в града.

"И за да няма други почернени майки, да няма други хора на моето място, моля ви за справедливост и за правосъдие, за да няма други на нашето място", добави Силвия.

Репортер: Наталия Йорданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.