Предвиждат се много нововъведения

Чат с институциите, по-малко документи и лекота за хората. Това са част от нововъведенията, с които държавата иска да модернизира администрацията. А с помощта на тайни клиенти вече са открити нарушения в обслужването.

Документ след документ искат институциите от хората - видяла държавата при специалните проверки с тайни клиенти. А някои служители не знаели, че могат да си намерят информацията вътре в системата. Че са нелюбезни - не било ново. Но не било и навсякъде.

Правителството е решено - администрацията ще се забърза. Този път ще се заложи на технологиите - електронна поща и телефон. С общината, например, вече ще можем да си чатим. Или поне ще ни отговаря чат бот - система, която автоматично да приеме запитването ни.

Ще остане и наблюдението с тайни клиенти - за да види властта истината за работата на гише. Това ще струва на държавата, модерно изчислено - 899 999 лева.

Гневът на Румен Златинов пред гишетата на столичния КАТ идва на третия ден, в който опитва да поднови шофьорската си книжка. След третия час чакане. Премеждията обаче започнали от медицинското. „Като отидеш в поликлиниката - обикаляш по всички доктори, оказва се, че едните имали ден в сряда, а другите - в четвъртък”, коментира Златинов.

Той бил от съвестните. Дошъл месец преди изтичането на книжката си в КАТ.

Държавата била готова да сложи чиновниците в ред. Защото с тайните си клиенти видяла най-дългото чакане - 6 часа за нова шофьорска книжка. Сега ако гражданин иска да се оплаче от обслужването на държавата, ще го чуят само с писмена жалба. „цели звена не са наясно за нови изисквания за документи, които се предоставят. ако естествено има виновни, ще приветстваме да бъдат наказани дисциплинарни наказания”, обясни Красимир Божанов.

За по-точно измерване колко доволен е клиентът - до ноември се очаква чат с институциите.

В българската администрация, по всички етажи на властта, според последните данни работят над 141 хиляди души. Според клиентите им, някои от тях всяват напрежение.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.