Предстои нова среща на върха на ЕС на 30 юни

Преговорите за ръководните позиции на Евросъюза зациклиха. Причината -  европейските лидери не намериха консенсус по предложените кандидати.

Кой ще заеме най-висшите европейски постове?

Провали се и схемата за предварителни номинации на водещите политически формации. Задънената улица принуди Брюксел да свика кризисен извънреден Европейски съвет в края на месеца.

До малките часове на деня европейските лидери претегляха различни имена за приемник на Жан- Клод Юнкер. Нито един от предложените кандидати не успя да натежи и получи необходимото одобрение от поне 21 страни. Първи изпаднаха тримата водещи кандидати на ЕНП, на левите и либералите.

Намирането на заместник на Жан-Клод Юнкер се оказа нелека задача. Схемата с предварително обявени кандидати се провали и преговорите се озоваха в задънена улица.

"Забелязвам с известно удоволствие, учудване, удовлетворение, дори и щастие, че е трудно да ми намерите заместник", каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Механизмът с предварителна номинаци на водещите кандидати на практика бе погребан и фаворитът Манфред Вебер отпадна от надпреварата.

“Партията победила на еверопейските избори трябва да излъчи председатела на ЕК”, каза още министър-председателят Бойко Борисов.

Преговорите ще продължат и през следващата седмица. Последен опит за компромис ще бъде направен в навечерието първото заседание на новия Европарламент. Тогава пък евродепутатите ще избират своя председател.

Европейските лидери трябва да се договорят и за ръководните позиции на Европейския съвет, на ЕЦБ, както и за върховен представител за външна политика. Но да опазят равновесието на силите между отрделните страни, както и да се спази половото равенство - поне на две от позициите ще се търсят жени кандидати.

 

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.