Операторът на обекта нарече действията „неприемливи” и „много опасни”

Еколози нахлуха в една от най-големите мини за въглища в света. Протестът им е срещу добива и употребата на лигнитни въглища в Германия. Този вид гориво е един от най- вредните източници на енергия, от гледна точка на екологията.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Няколко от най-големите природозащитни организации като „Грийнпийс” и „Петъци за бъдеще” бяха сред организаторите на нахлуването.

Напрежение между работодатели и НЕК заради търг за продажба на ток

Полицията съобщи, че е знаела за акцията, но мината „Гарцвайлер” е дълга 90 км и всички служители на реда в областта не биха били достатъчни, за да я отцепят.

„Трябваше да покрием площ от над 600 кв. км. С разполагането на полицаите дори не се опитахме да постигнем такава невъзможна задача. Сложихме ги на ключови места. Беше ясно, че ще има пролуки, а протестиращите това и търсеха”, коментира говорителят на полицията в Аахен Андреас Мюлер.

Македония иска да се присъедини към строежа на АЕЦ „Белене”

Операторът на въглищната мина нарече действията на еколозите „неприемливи” и „много опасни”. Според медии, общо около 1000 души са пробили загражденията и полицейските кордони и са успели да спрат работата на обекта.

Индустриалци и Меркел си разменят критики

„Тези демонстрации са ненужни. Нашата компания не се опитва да блокира спирането на употребата на въглища, както ни обвиняват. От 2012-та сме намалили изпускания въглероден двуокис с 34 %. Покажете ми друг в Европа, който е толкова резултатен.”, посочи Гуидо Щефен, говорител на компания RWE.  

По-късно през деня екоактивистите прекратиха окупацията си на германска въгледобивна мина, след като полицията им нареди нееднократно да напуснат заради застрашаващите живота им рискове.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.