Създават се условия за хроничен недостиг на електроенергия, а цените биха били лесно манипулируеми, казват от асоциацията в остра позиция

Бизнесът срещу Националната електрическа компания. Повод за новото напрежение между работодателските организации и НЕК е обявен търг за продажба на ток.

В остра позиция големите фирми обявиха, че се създават условия за хроничен недостиг на електроенергия и опасност от манипулиране на цените.

На практика бизнесът е притеснен, че само един играч може да покрие условията и ако цялото количество енергия попадне в неговите ръце, това може да доведе до скок на цените.

В официална позиция от НЕК заявиха, че обявеният търг е в резултат на задължението на компанията да реализира енергията от ВЕИ. След реакцията на работодателите и медийния интерес към темата, от електрическата компания обявиха, че все пак ще разделят търга на части, за да може да участват и по-малки търговски компании.

Работодателите: Превръщаме се в пъдари на НЕК

„Ние реагирахме много остро, защото това количество енергия, попаднало в един предизвестен играч създава условия за манипулиране на пазара. За нас е много странно защо продължаваме по стария начин, ние се превърнахме в пъдари, които постоянно следят и гледат за такива нелогични и неправилни действие”, заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Ето и целия текст на становището на АОБР:

"В края на миналата седмица бе обявен търг за продажба на електроенергия от НЕК ЕАД на платформата за двустранни договори на БНЕБ, организиран за 19 юни 2019 г. Срокът на доставка, както и обявените от продавача отклонения дават основания да предположим, че това е електроенергия, генерирана от ВЕИ с мощност между 1 и 4 МВт.

Като приветстваме решението тази електроенергия да бъде реализирана на свободен пазар, изразяваме несъгласие с начина, по който планирате това.

Становището на АОБР е, че такова голямо количество (потенциално над 390 МВт) при зададената стъпка от 98 МВт и възможностите за обезпечаване на бъдещи плащания със застраховка, ще породи бъдещи спекулации, тъй като ще бъде закупено от единствен купувач. При настоящите трудности в генерацията на електроенергия от въглища и скъпите емисионни квоти, ако и допълнително се създадат условия за концентрация, респективно контролирано ограничено предлагане, пазарът ще изпитва хроничен недостиг на електроенергия, а цените биха били лесно манипулируеми.

Впрочем, именно за да се избегнат подобни рискове, Народното събрание прие законодателни промени, обезпечаващи реализацията на електроенергията, генерирана от ВЕИ с мощност между 1 и 4 МВт на свободен пазар. Мотивирайки решението си, законодателят ясно декларира, че цели пазарно определяне на цените и повече ликвидност на енергийната борса. Въпреки първоначалните намерения излизането на свободен пазар да стартира с началото на новия ценови период, за съжаление, това бе отложено с едно тримесечие. Следователно, до края на септември 2019 г. именно НЕК ЕАД ще се разпорежда с тази електроенергия.

Предвид всичко гореизложено, логично, рационално и пазарно адекватно е НЕК ЕАД да продава електроенергията, генерирана от ВЕИ с мощност между 1 и 4 МВт, изцяло на борсовия сегмент „Пазар ден напред“. Припомняме, че именно това е и сегментът, признат от ЕК и българското законодателство за определяне на референтна пазарна цена за изминали периоди. В допълнение, ако НЕК ЕАД адекватно структурира пакетни краткосрочни продукти – като седмични пикови продукти около 5МВт (следвайки, примерно, профила на малките фотоволтаични инсталации), продукти с различни (+) отклонения и т.н., малки обеми (кумулативно до 15-20%) могат да бъдат предлагани и на платформата за двустранно договаряне. Така ще се избегнат възможностите за пазарни манипулации, на каквито сме били нееднократно свидетели", се казва в становището.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.