Насекомите имат незаменима роля за опрашването на почти всички растения в природата

Едва пет са наказанията за нерегламентирано пръскане срещу насекоми вредители от началото на годината. В същото време много пчелари в страната се оплакват, че заради препаратите от земеделието кошерите им страдат.

Пчелите са изумителни създания. Могат да изминават големи разстояния, а след това да се приберат безпогрешно в кошера. Килийките им са най-здравата конструкция в природата – може да издържа теглото на меда, което е в пъти по-голямо от тяхното собствено. Но освен впечатляващи, те са и изключително необходими за нас, хората, защото опрашват почти всички растения, от които се храним. Специалисти са изчислили, че една от всеки три хапки, които ядем, е възможна благодарение на медоносните пчели.

Има един популярен цитат, приписван на Алберт Айнщайн: "Ако пчелите изчезнат от Земята, на човечеството ще му останат не повече от четири години живот". Но медоносните пчели изчезват в световен мащаб поради пестициди, паразити, заболявания и загуба на естествена среда.

От началото на годината у нас официално има близо 100 сигнала за отравяния на пчели с препарати. Статистиката показва, че идват от почти всички региони в страната, но най-много от областите Добрич, Плевен, Стара Загора, Силистра и Бургас. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.