Президентът се срещна с представители на българската общност тази вечер в Женева

В България трябва да преминем от количествени към качествени измерители на нашия живот, заяви президентът Румен Радев на среща с представители на българската общност тази вечер в Женева, цитиран от БТА. 

Според него трябва да се стремим към оценка на качествените параметри, да търсим по-добро образование, по-добро здравеопазване. "Имаме нужда от друго качество в политическия процес, от други критерии за оценка на работата на политици, на управление, друго качество на избирателния процес, на инфраструктура, образование, здравеопазване", каза държавният глава и допълни, че някак си в България свикваме с недъзите и те започват да не ни правят впечатление.
Той отбеляза, че българите в Швейцария могат да бъдат полезни, като внасят у нас модела, който са видели тук, включително на средата, в която работят и на обществените отношения. Това, което най-много ни липсва в България, е непримиримостта към ниското качество. Това, ако може да се внесе, ще даде тласък за нашите бъдещи успехи, смята държавният глава.

Той отбеляза, че българската общност в Швейцария е изключително добре интегрирана, много квалифицирана и образована, с доказани успехи в банковото дело, науката и образованието, информационните технологии, медицината, културата и изкуството. Гордея се с вас и с начина по който представлявате България, защото доброто име на страната ни и готовността за инвестиране се дължи до голяма степен на вас, обърна се той към събралите се българи.

Радев припомни, че при предишното си посещение в Швейцария са се разбрали с швейцарския президент да се направи всичко възможно да има втори етап на българо-швейцарската програма, първия етап на която приключва тази година.

"Разбрахме се при следваща такава да има повече вложени средства в образование, дуално обучение и с част от тези средства да създадем българо-швейцарски център за научни изследвания и иновации, за да може повече студенти и млади учени да остават в България и оттам да работят по съвместни проекти", припомни президентът.

По повод на темата какво прави България за българите в чужбина Радев отбеляза, че този въпрос е сложен и изисква не само средства, но и точни нормативни решения и ясна визия. Той декларира,че президентската институция е пряко ангажирана с тези проблеми и работи активно, особено в лицето на вицепрезидента Илияна Йотова. 

Радев отбеляза също, че има инициатива от президентската институция за български културен институт, който да се ангажира с нашите общности зад граница.Той информира, че президентската институция планира също да свика голям форум с участие на българи зад граница и съответните компетентни институции.

Сред присъстващите на срещата българи беше лекарят кардиолог д-р Надя Попова, която разказа, че животът в Швейцария е интензивен и с много отговорности . Тя живее тук повече от 20 години. ЮНие, българите, се представяме много добре, имаме доста добри позиции в обществото и много труд и усилия ги защитавамеЮ, обясни тя. Попова много обича България и възнамерява скоро да се върне за по-дълго време с третото си дете - малката Анелия. Другите й две деца - син и дъщеря, живеят и работят в Швейцария. Синът й е лекар, а дъщеря й - адвокат.

Антоанета Желева е начална учителка в Женева, където е пристигнала преди седем години. Децата й, а и цялото й семейство са в България и основно необходимостта от повече доходи я е довело тук. Децата й са предпочели да живеят в София, въпреки че тя много пъти им е предлагала да помислят да се преместят. Липсва й България и се връща поне два пъти в годината. Първоначално не смятах да остана дълго време, но се установих, разказва тя, обаче допълва, че вероятно след известно време ще се върне в родината.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.