Темата коментира един от експертите, одитирали машините преди евровота

Машинното гласуване - да бъде или да не бъде? Каква трябва да е организацията за местните избори? Преди дни проф. Михаил Константинов прогнозира в студиото на „Здравей, България”, че ще се стигне до много грешки и почти до катастрофа, ако на местния вот се използват машини.  Експертът, одитирал машините преди евроизборите - проф. Владимир Димитров, коментира темата в студиото на „Здравей, България”.

Катастрофа с машинното гласуване на местните избори?

„Не мога да кажа какви ще бъдат дължината и размерът на протокола от машинния вот. Трябва да се знае обаче, че данните от изборите се генерират на флашка. С нея се пренасят в "Информационно обслужване" и там се събират. Дългите протоколи, които станаха обект на обсъждане, нямат особено значение за изборния процес”, коментира проф. Владимир Димитров, който е и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

В отговор на твърденията на проф. Константинов, че на изборите за европарламент е имало проблеми с 1200 машини, Димитров заяви: „Най-отговорно казвам, че не е така. Освен това, медиите имаха много ясна представа колко машини наистина не са работели по време на самите избори. Те бяха около 10”.

Михаил Константинов: Около 2 млн. души ще гласуват на евроизборите

Според Димитров проблемите като цяло не са в машините. „Те могат да понесат изборния процес. Тествани са и са достатъчно надеждни. Тук обаче идва ролята на човешкия фактор. Хората, които боравят с тях, трябва да са подготвени от по-рано, а не подготовката да се случва в последния момент”, коментира още той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.