Дете е с установени разкъсно-контузни рани, след като е прибрано от възпитателна институция

С рани и кръвонасядания по лицето и тялото. Така 13-годишно дете се прибира вкъщи за лятната ваканция. Майката твърди, че детето й е системно тормозено в единствения останал социално-педагогически интернат у нас, където е настанено. Въпреки че от заведението категорично отричат обвиненията, прокуратурата вече проверява случая.

След агресията в пловдивско училище: Разказът на пострадалата учителка

Тоня е на 37 и работи като хигиенист. Всеки ден изминава по 17 км в посока. На колело, за да изхранва 13-годишния си син и малката си дъщеричка. В началото на годината обаче започват проблемите.

„Синът ми, заедно с други деца, е влизал в някакви къщи, разбивали са и са чупели. Петър излезе виновният. Получих призовка за дело, но бях на работа и не знаех нищо", споделя Тоня.  

Поведението на детето разглеждат от местната Комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Решават да наложат санкция, като го изпращат да учи в социално-педагогически интернат, с цел по-добро възпитание. От Районния съд потвърждават санкцията, а от Министерство на образованието определят интерната в тутраканското село Варненци. Така момчето заминава.

1000 случая на насилие над деца са регистрирани у нас само за тази година

Ще го наречем Стефан. Мечтае да стане футболист от Берое, въпреки че по принцип бил от „Ювентус”.

„Мина един месец и аз му отидох на посещение. Като пристигнах, го видях целия в синини. Питах го кой го е бил, но не получих отговор”, казва Тоня.

След време момчето само търси майка си по телефона.

„Има едно момче, хвана ме за гърлото, щеше да ме удуши. Взе ни парите и нещата. Ако каже „почеши ме”, трябва да го направиш. Взима ни и храната” разказва пострадалото дете.

На въпрос дали някога се е случвало някой да го удря в присъствието на възпитател, момчето отговаря положително. Те и директорът са виждали и нараняванията на Стефан.

Слав Славов е обществен възпитател. Работи с деца, извършили противообществени прояви. Описва Стефан като честно, будно и общително дете.

„Без да искам да я засягам, аз не повярвах на приказките й. Когато обаче, преди 10-тина дни в края на учебната година тя го доведе и цялото му лице беше насинено, аз бях направо шокиран. Направо обезобразен, въпреки че бяха минали няколко дни от случката”, разказва Слав Славов.

НЕПРЕДИЗВИКАНА АГРЕСИЯ: Двама мъже пребиха трети, след спор в магазин

Веднага,след като го прибира за лятната ваканция, Тоня води сина си на преглед. Според медицинското свидетелство, детето е с разкъсно-контузни рани и кръвонасядания по устата, крайниците и коремната стена. Травми вследствие на действия с твърди тъпи предмети.

„Как така те изведнъж решават, че има някакъв проблем. Когато децата си тръгват за ваканция, идва родителят да ги вземе и се попълва саморъчно една декларация, че го взима в добро физическо и психическо състояние”, коментира Ангел Ройбов от Социално-педагогическия интернат „Христо Ботев”.

В единствения останал социално-педагогически интернат у нас се обучават 30 момчета между 13 и 17-годишна възраст. Директорът ги описва като деца с тежки дефицити и занулена ценностна система, с които те работят денонощно.

„Никой човек не може да бъде преобразен за дни или за месеци. Това е много труден процес. Практикуваме и спорт, и труд. Децата тук се радват, плачат, спят и се хранят. Момчетата свикват на някакъв ред, на работа в екип, колегиалност и уважение.

СЗО: 1 милиард деца стават жертва на насилие всяка година

Въпреки твърденията във Варненци, прокуратурата вече работи по случая на Стефан. Ако проверката установи данни за нарушения, ще бъде образувано и досъдебно производство.

Ако съдът не отмени решението Стефан да се обучава в интерната обаче, това няма как да се случи и момчето ще трябва да се върне обратно.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.