Най-честата причина за инцидентите е несъобразената скорост

Тревожно повишение на катастрофите през последния месец отчита МВР. Обикновено катастрофират млади хора, а причината най-често е движение с несъобразена скорост. През 2018 г. на пътя живота си са загубили 611 души. Ранените са 8500.

За миналата година са регистрирани над 1 300 000 нарушения. А за да се намалят жертвите на пътя предстои закупуването на високоскоростни автомобили, които да налагат контрол в движение, нови камери за средна скорост и изграждане на национален координационен център за  обработка на нарушенията. Това предвижда вътрешното ни министерство. По данни на Агенцията по пътна безопасност, съвместно с АПИ е направено обследване на 80 участъка с концентрация на ПТП, а едни от най-критичните участъци са Кресненското дефиле и пътят Русе- Бяла. Ще бъде наложена пълна забрана за изпреварване по цялата дължина на дефилето.

От началото на юни при катастрофи са загинали 57 души, 369 са били ранени

„Високата скорост е най-честата причина за пътните произшествия. В скоро време ще бъдат пуснати пътни участъци, в които се измерва средна скорост, който не позволява излизане от движението и скоростта се мери за целия пътен участък, което практически е доста по ефективно от самите камери”, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.