Само в неделя са станали 16 тежки катастрофи с четирима загинали

Само за последния месец по пътищата на страната са загинали 57 души, а 369 са били ранени. Това сочат данните на КАТ.  Статистиката на „Пътна полиция” обаче не е окончателна и ще бъде обобщена официално след края на месеца. Засега тя сочи, че от началото на юни досега загиналите са с 13 повече в сравнение със същия период на миналата година.

Само в неделя са станали 16 тежки катастрофи с четирима загинали. От „Пътна полиция” правят анализ на причините за всеки един от инцидентите през юни. Чакат и изготвянето на експертизи, за да са точни, но смятат, че най-често става дума за шофьорска грешка.

Две жени загинаха на пешеходна пътека във Варна

„Една от основните причини са неспазване на предимство, навлизане в лентата за насрещно движение и несъобразената скорост. Като причина от несъобразената скорост е вече изгубване на контрол върху пътното превозно средство”, обясни гл. инспектор Калоян Драганов.

От Института за пътна безопасност обаче не са съгласни.

Двама загинаха при тежка катастрофа в Сливенско

„Несъобразената скорост не може да бъде причина за толкова много повтарящи се инциденти, защото когато пътните условия не са съобразени спрямо изискванията на ситуацията за пътна безопасност, тогава няма как да очаквате шофьорът да се съобрази с пътните условия”,  заяви Диана Русинова от Институт за пътна безопасност.

За да са безопасни пътищата, от КАТ са взели мерки.

Двама души починаха на място при катастрофа край село Искрец

„Към момента се правят огледи на абсолютно всички основни пътни артерии като при установяване на несъответствие или компрометирани участъци ще бъдат съответно уведомявани собствениците на пътя”, поясни гл. инспектор Драганов.  

Експертите по пътна безопасност смятат, че умората също е сред основните причини за ръст на тежките инциденти. Затова дават съвети.

„Добре е да се снабдят с етерични масла с цитрусови нотки - това са специални етерични масла, които тонизират организма. Цитруси, бор, много е важно да се пие достатъчно вода, много е важно да се пият ободряващи напитки. Час- час и половина да се правят почивки”, обясни Владимир Тодоров от Асоциация на пострадали при катастрофи.

Репортер: Ивелина Драгнева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес